2014. július 4., péntek

Ki ne dobd! Készíts meggymag párnát...

A meggy áldásos hatásait általában ismerik az emberek, de a mag sajnos a kukába kerül. Nem is beszélve a száráról, amelynek szintén gyógyhatásai vannak. 

A meggymag párna azok közé a gyógyeszközök közé tartozik, mely a középkorba nyúlik vissza. Előnye, hogy melegítés/hűtés után sokáig megtartja a hőt.



Ne gondoljuk azt, hogy a meggymag párna kemény és kényelmetlen. Tökéletesen formázható, felveszi a fej formáját és kellő alátámasztást ad a nyaknak is. Ezáltal tehermentesíti a vállat, a nyakat és a hátat. Akár ülőpárnaként is alkalmazhatjuk, mivel az alsó izmokat nem fárasztja a hosszabb ülés során, sőt, élénkíti azokat. 

Mikor és mire használhatjuk? 
  • Mivel a hőt és a hideget jól tartja, ezért fájdalomcsillapításra, görcsoldásra kiváló. Amennyiben sütőben akarjuk megmelegíteni, akkor tekerjük alufóliába és 100fokon kb. 15-20 perc alatt felmelegszik. Mikróban ez 1 perc alatt megtörténik. 
  • Melegen használhatjuk pl. fülfájás vagy menstruációs göcsök, ízületi fájdalmak esetén. 
  • Lehűtve zúzódásokra, ficamokra, vagy akár fejfájás esetén használhatjuk, nagyon jól felveszi a sérült, fájó testrész formáját. 
  • Irodai ülőmunkát végzők ülőpárnaként is használhatják. 
  • Alvászavarokra nyugtató hatású. 
Hogyan tisztítsuk a párnát? 

Kézzel vagy akár gépben is kíméletes programon tisztítható, de kifőzve is fertőtleníthetjük. Viszont nagyon fontos, hogy utána a magok alaposan száradjanak ki, tegyük ki a napra vagy a radiátorra. A teljes száradásnak legalább 2-3 napra van szükség. 

Készítsünk magunknak meggymag párnát 
A magokat főzzük pár percig, mely során leválik róla a felesleges gyümölcshús. Szűrjük le, törölgessük át a szemeket. Majd tálcán szétterítve alaposan szárítsuk ki. Majd ezeket a magokat tegyük egy párnahuzatba, és varrjuk le. De készíthetünk is magunknak méretre párnahuzatot. 

Amennyiben nem szeretnél bíbelődni az elkészítésével, vagy már lecsúsztál a meggymag gyűjtéséről, akkor párna vagy nyakkifli is vásárolható