Szeretem az egyszerű reggeliket. Ilyenkor ősz végén, mikor bejön a hideg, a szeles idő, sokan panaszkodnak, hogy fáznak a nyers ételektől. Valóban a nyers ételeknek hűtő hatásuk van, különösen a déligyümölcsöknek. De segíthetünk rajta melegítő hatású fűszerekkel. Ilyen például a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamon, ánizs, kurkuma.
- 2 dl mandulatej
- 2 banán
- 1 ek. őrölt arany lenmag
- 1 mandarin belekockázva
- tetejére: kis marék dió vagy mandula
- fahéj
Turmix neki (a mandarin kivételével, azt a végén belekockáztam), és kész is van. Egészségedre!
Ceyloni FAHÉJ (Cinnamomum verum, cimmamomum zeylanicum): Már Kr.e. 2700 körül szerepelt Shen-Nung növénytani könyvében, magyar írásos emlék az 1400-as évektől van. Dél-Indiában, Ceylon szigetén fordul elő, örökzöld cserje. Ágairól lefejtett kérge adja a drogot.
- Nagyon jó étvágyjavító, gyomorerősítő, serkenti a gyomorsav elválasztást, puffadást csökkent, hányingert csillapít
- Antibakteriális, antivirális, fertőtlenítő, izzasztószer
- Segíti a szénhidrát anyagcserét - cukorbetegeknek javasolt. Jót tesz a hasnyálmirígy működésének.
- keringésjavító - fázós embereknek ideális fűszer
- feszültségoldó, görcsoldó, érzéstelenítő (pl. fogfájásnál az illóolaja)
Viszont fontos tudni, hogy a boltokban kétféle fahéj kapható: a Ceyloni fahéj és a Cassia fahéj (Cinnamomum aromaticum, cimmamomum cassia). Por alakban is megkülönböztethető: a cassia kesernyésebb, aromásabb, a valódi fahéj édesebb. A ceyloni fahéj 0,5 mm-nél is vékonyabb, papírszerű rétegekből áll, míg a cassia egyetlen betekergetett kéreg, amely akár 3-5 mm vastag is lehet.
Cassia fahéj |