2017. január 12., csütörtök

Póréhagyma krémleves

A póréhagyma főzésének a titka, hogy csak rövid ideig szabad főzni, különben elveszti az ízletes zamatát. Ezért ez a leves garantáltan elkészül minden előkészülettel együtt kb. 20 perc alatt.

Fontos, hogy a hozzávalókat a lehető legvékonyabbra szeleteljük - ezzel a főzés gyorsaságát befolyásoljuk -, így jön ki belőle legkönnyebben az összes íz és zamat. Előkészületet igényel kb. 1 liter víz forralása, közben pedig készítsük elő az alapanyagokat.


Hozzávalók (2 adag):
  • 1 szép póréhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 közepes burgonya
  • 1 evőkanál bio vaj
  • kb. 50 ml (növényi) tejszín
  • kis marék, lehetőleg friss petrezselyemzöld
  • himalája só, bors, cayenne-bors, 
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítése:
  1. A póréhagymát és a vöröshagymát tisztítsd meg, vágd hosszában ketté, és nagyon vékonyra szeleteld fel. Picit lazítsd fel, hogy a hagymaszeletek elváljanak egymástól.
  2. A krumplit hámozd meg, vágd ketté, és szintén vékonyra szeleteld fel.
  3. Közben a vajat tedd egy lábasba. Amikor felolvadt, dobd rá a hagymákat, és kis lángon kb. 5 percig süsd-párold. Folyamatosan keverd, hogy ne barnuljon meg a hagyma. Közben tedd hozzá a krumplit is.
  4. Öntsd fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Add hozzá a apróra vágott petrezselyemzöldet is.
  5. Tegyél rá fedőt, lassú lángon főzd kb. 10 percig.
  6. Alaposan botmixerezd, fűszerezd és öntsd hozzá a tejszínt.
Jó étvágyat!