A kölesgombócot akár más főzelékhez vagy salátához is társíthatjuk, ne ragadjunk le ennél az összeállításnál.
Hozzávalók (2 fő):
Kölesgombóchoz:
- 1 csésze köles
- 1 evőkanál barna rizsliszt
- 1 kis vöröshagyma
- kecskesajt/mozarella
- himalája só
- 1 teáskanál kókuszolaj
- medvehagyma
- panírhoz: kukoricapehely
Zöldborsópüré:
- 50 dkg zöldborsó
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál mustár
- kis csokor medvehagyma (szezonon kívül petrezselyem)
- himalája só
- A kölest jó alaposan mossuk át. Száraz serpenyőbe kevergessük addig, hogy száraz legyen a köles, de még ne piruljon.
- Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, pár perc pirítás után öntsük fel 2 csésze vízzel.
- Sózzuk, miután felfőtt, 15 perc alatt lassú tűzön, lefedve főzzük meg.
- Hagyjuk kihűlni.
- A zöldborsó püréhez a kókuszolajon forgassuk meg a borsót, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Sózzuk, főzzük puhára.
- Krumplinyomóval törjük össze, adjuk hozzá a mustárt és az apróra vágott medvehagymát. Rottyantsuk össze.
- A kihűlt köleshez adjuk hozzá a lisztet, apróra vágott medvehagymát. Formázzunk belőle gombócot és a közepébe tegyünk egy kevéske sajtot. Forgassuk meg apróra összetört kukoricapehelybe, és előmelegített sütőben süssük meg.