2015. november 6., péntek

Sült kelbimbó saláta

Igazi téli zöldség a kelbimbó vagy a bimbós kel, amely a vadkáposzta egy termesztett változata. Gazdag A-, B-és C-vitaminban, karotint, rostot, ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, vas, kálium, folsav) is tartalmaz. Gazdag fehérje forrás (13-16%).

Egy egyszerű salátát készítettem belőle, melyet akár köretként is ehetünk, de ma ebből egy finom főétel is lett.


Hozzávalók (2 főre):
  • 40 dkg kelbimbó
  • 2 szál sárgarépa
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál kókuszolaj
  • só, bors
Elkészítése:
  1. A kelbimbót tisztítsuk meg, és vágjuk ketté. A sárgarépát tisztítsuk meg, és vékonyan karikázzuk fel.
  2. Locsoljuk meg az ecettel és az olajjal, és fűszerezzük. Jól keverjük össze.
  3. Tegyük egy tepsibe, takarjuk le zsírpapírral, és előmelegített sütőben úgy 30 percig süssük. Vegyük le róla a zsírpapírt, majd még pirítsuk 10-15 percig. Nézzük meg, hogy a répa is puha legyen.
  4. A fokhagymát villával nyomjuk szét, és forgassuk a zöldégekhez.