2015. augusztus 4., kedd

Brownie müzliszelet

A bolti müzliszeleteket jobb kerülni, nem sok jó fajtát lehet kapni. Anyagilag sokkal jobban járunk, ha mi magunk készítjük el ezt a finom csemegét. Utazáskor, vagy csak úgy tízóraira is kiváló energiabomba.

Hozzávalók:
száraz hozzávaló:
  • 25 dkg aprószemű (de nem lisztes) zabpehely
  • 15 dkg áztatott/szárított dió
  • 20 dkg aszalt datolya
  • 10 dkg aszalt szilva vagy aszalt sárgabarack (kénmentes)
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 2 dkg puffasztott quinoa vagy puffasztott amarant
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 kávéskanál vaníliapor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 8-10 csepp narancsolaj
Nedves hozzávaló:
  • 5 dkg mogyoró jól megdarálva, szinte krémesre (vagy 2 evőkanál mogyoróvaj)
  • 10 dkg méz vagy juharszirup
  • 3 dkg kókuszolaj vagy kakaóvaj
Elkészítése:
  1. A zabot és a durvára tört diót sütőben vagy serpenyőben (akkor külön-külön, mert elég sok) pirítsuk meg. A zab jó roppanós legyen, de ne égett! Folyamatosan keverjük, hogy nehogy megégjen. 200 fokon, kb. 10 perc alatt elkészül.
  2. Az aszalványokat vágjuk fel kis darabokra, majd tegyük be a késes aprítóba.
  3. Adjuk hozzá a kihűlt zabot és a diót, majd a többi szárazanyagot is. Jól dolgozzuk össze.
  4. A nedves összetevőt keverjük el egy lábasban, majd lassan melegítsük össze. Pár perc alatt egy homogén masszánk lesz. Ha kókuszolajat teszünk bele, akkor ilyen melegben érdemesebb a hűtőben tartani, a kakaóvaj esetén szobahőmérsékleten tartósabb (kevésbé puhul, olvad).
  5. Gyúrjunk mindent össze.
  6. Egy 20x20 cm-es jénait/tepsit folpackkal béleljük ki, majd jó alaposan nyomkodjuk bele ezt a tésztát.
  7. Tegyük be egy éjszakára (de legalábbis pár órára) a hűtőbe.
  8. Másnap szépen szeletelni tudjuk.