2014. június 14., szombat

Brownie-cseresznye álom

A nyers brownie tészta nekem olyan jolly joker. Sok nyers torta, sütemény vagy trüffel alapja. Egy kis előkészületet igényel, ugyanis áztatott, szárított dióra van szükség. De én mindig nagyobb mennyiségben készítek ilyen diót, így amikor szükség lenne rá, akkor mindig kéznél van.


Hozzávalók:
Tészta:
  • 15 dkg áztatott, szárított dió
  • 10 dkg datolya
  • 5 dkg áztatott mandula
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mandulakrém

Cseresznyekrém (persze ez lehet akár meggy, barack málna vagy akár vegyesen):
  • 50 dkg érett cseresznye
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 2 evőkanál chia mag
  • vanília, fahéj

Csoki a tetejére:
  • 10 dkg kókuszolaj
  • 2-3 evőkanál méz
  • 3-5 dkg kakaópor
Elkészítése:
  1. A tészta alapanyagaiból késes darálóval készítsünk egy homogén masszát. A mandulát a végén tegyük hozzá, hogy egy kissé darabos maradjon. Ezt a tésztát tegyük egy tortaforma (kocka/téglalap alakú) aljára.
  2. A gyümölcsöt magozzuk ki, majd turmixoljuk össze. Tegyük bele a többi hozzávalót is. Kenjük a tésztára. Tegyük pár órára a hűtőbe. (kevés időre a fagyasztóba).
  3. Készítsük el a csokit (vízgőz felett olvasszuk össze folyamatos keverés mellett), és simítsuk a gyümölcskrémre. Tegyük be a fagyasztóba, hogy gyorsan dermedjen meg, ne váljon szét az olaj a méztől. Ahhoz, hogy szeleteléskor ne törjön, még szilárdulás előtt érdemes bevágni a csokit.
Jó étvágyat!