Gyakran készítek tejberizst, amelyet mindig más és más gyümölccsel vagy krémmel egészítek ki. Többnyire rizottórizst használok, amellyel sokkal krémesebb lesz az eredmény. A csokikrém egy egyszerű datolyakrém, a gyümölcs pedig a kedvünk és a szezonalitás alapján bátran variálható.
- 1 csésze rizottórizs
- 3 csésze rizstej
- 1/2 mokkáskanál vaníliapor
- 1 evőkanál datolyakrém
- csipet só
Csokikrém:
- 20 dkg puha, bio datolya
- 2-3 dl kókusztej
- 2-3 evőkanál chiamag
- 1-2 evőkanál kakaópor
- 6-8 csepp narancsolaj
Morzsa:
- 2-3 evőkanál kókuszreszelék
- 2-3 evőkanál apróra tört dió
- késhegynyi vaníliapor
- 2-3 evőkanál szárított hajdinacsíra
Gyümölcs kedvünk és ízlésünk szerint, én most őszibarackot használtam
Elkészítése:
- Először a datolyát készítsük el, mert a teljes felpuhulásához idő kell. Vágjuk fel kis darabokra és annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk állni 1-2 órát.
- A rizstejet tegyük fel főzni, majd szórjuk bele a rizst. Kb. 25 perc alatt megfő, időnként keverjük át. A vaníliaport is tegyük bele, a datolyakrémet pedig csak a végén.
- A megpuhult datolyát botmixerezzük össze, adjunk hozzá a tejet, a kakaóport és a narancsolajat. Végén keverjük bele a chiamagot.
Összeállítása:
- A pohár aljára tegyük az apró kockára vágott gyümölcsöket.
- Kanalazzuk rá a tejberizst.
- Szórjuk meg morzsával.
- Simítsuk rá a csokikrémet.
- A tetejére tegyünk a megmaradt gyümölcsből.
A datolyakrém egy természetes édesítőszer. Egy csomag datolyát áztassuk be vízbe, majd néhány óra elteltével turmixoljuk össze. Üvegbe töltve, hűtőben 2-3 hétig eláll.