2016. augusztus 18., csütörtök

Csokikrémes-gyümölcsös tejberizs

Gyakran készítek tejberizst, amelyet mindig más és más gyümölccsel vagy krémmel egészítek ki. Többnyire rizottórizst használok, amellyel sokkal krémesebb lesz az eredmény. A csokikrém egy egyszerű datolyakrém, a gyümölcs pedig a kedvünk és a szezonalitás alapján bátran variálható.


Hozzávalók (4 adag)
  • 1 csésze rizottórizs
  • 3 csésze rizstej
  • 1/2 mokkáskanál vaníliapor
  • 1 evőkanál datolyakrém
  • csipet só
Csokikrém:
  • 20 dkg puha, bio datolya
  • 2-3 dl kókusztej
  • 2-3 evőkanál chiamag
  • 1-2 evőkanál kakaópor
  • 6-8 csepp narancsolaj
Morzsa:
  • 2-3 evőkanál kókuszreszelék
  • 2-3 evőkanál apróra tört dió
  • késhegynyi vaníliapor
  • 2-3 evőkanál szárított hajdinacsíra

Gyümölcs kedvünk és ízlésünk szerint, én most őszibarackot használtam

Elkészítése:
  1. Először a datolyát készítsük el, mert a teljes felpuhulásához idő kell. Vágjuk fel kis darabokra és annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk állni 1-2 órát.
  2. A rizstejet tegyük fel főzni, majd szórjuk bele a rizst. Kb. 25 perc alatt megfő, időnként keverjük át. A vaníliaport is tegyük bele, a datolyakrémet pedig csak a végén.
  3. A megpuhult datolyát botmixerezzük össze, adjunk hozzá a tejet, a kakaóport és a narancsolajat. Végén keverjük bele a chiamagot.
Összeállítása:
  1. A pohár aljára tegyük az apró kockára vágott gyümölcsöket.
  2. Kanalazzuk rá a tejberizst.
  3. Szórjuk meg morzsával.
  4. Simítsuk rá a csokikrémet.
  5. A tetejére tegyünk a megmaradt gyümölcsből.
A datolyakrém egy természetes édesítőszer. Egy csomag datolyát áztassuk be vízbe, majd néhány óra elteltével turmixoljuk össze. Üvegbe töltve, hűtőben 2-3 hétig eláll.