2015. augusztus 19., szerda

A befőzés fortélyai, avagy hogyan készítsünk tartósítószermentes finomságokat?

Még mindig él az a tévhit, hogy a lekvárt a cukor tartósítja és szalicil vagy nátrium-benzoát nélkül meg fog romlani a befőtt. Nos, ez tévedés! El lehet tenni ezeket a finomságokat télire mindenféle adalékanyagok nélkül is. De hogyan?


A lényeg az üveg sterilizálása!

Nem elég csak mosószerrel elmosni az üveget, én minden esetben kifőzöm azokat. Bár erre a célra a mikró is megteszi, de nekem nincs, így marad az üvegek főzése.

A teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket és fedőiket mosószerrel mossuk el, öblítsük ki, majd egy nagy lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk legalább 5-10 percig. A fertőtlenítés befejeztével egy tiszta konyharuhára, szájával lefele csöpögtessük le az üvegeket, de még véletlenül se törölgessük el, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek.

Mindenképp olyan méretű üvegeket válasszunk, ami 1-2 étkezés során elfogy. Ugyanis ezekben nincs tartósítószer, ezért 7-10 nap alatt megpenészedik még a hűtőben is.

Teljesen mindegy, hogy milyen gyümölcsből szeretnénk befőttet készíteni, én minden esetben ezzel a módszerrel készítem. Tehát nem kell hozzá cukorszirupos víz, sőt még víz sem! Különféle fűszerekkel persze ízesíthetjük (vanília, fahéj, gyömbér, csillagánizs, stevia levél ...), de nem kötelező.

Szilvalekvárt én minden esetben sokáig, jó sűrűre főzöm.Viszont vannak olyan gyümölcsök, amelyekből dzsemet készítek. Ebben az esetben elég 15-20 perces főzés is. Ilyenkor a sűrítésre -agar-agart használok. 

Az alapanyagokat minden esetben alaposan mossuk meg, öblítsük át. Majd jól vegyük szemügyre, hogy az eseteges hibákat kivágjuk belőle. Daraboljuk fel, és a belsejét is vizsgáljuk meg, nem kezdett-e belülről romlani.

Amennyiben megtöltöttük az üveget pl. lekvárral, utána jól csavarjuk rá a kifőzött kupakot, majd állítsuk fejre úgy 5 percre. Így a benne lévő levegő sterilizálódik, és vákuum képződik. Tehát jól behúzza a kupakot.

Ezután jöhet a száraz dunszt, ami azt jelenti, hogy 1-2 paplant előveszünk, és ebbe tesszük az elkészült befőtteket, lekvárokat. Célszerű egyesével újságpapírba becsomagolni, hogy ne piszkítsuk be a paplant (esetleges törés, vagy a külsejére tapadt gyümölcs). Ennek az a célja, hogy szép lassan hűljön ki a finomság.

2-3 nap elteltével mehetnek is a kamra polcaira. Arra figyeljünk, hogy felbontás után hűtőben tároljuk, mert 1-2 héten belül megromlik (ha addig ne fogy el).

Befőzésre fel!