Nagyon szeretem a zöldséges ragukat, bármikor meg tudnám enni. Ez most ebédre készült, de vacsorára sem nehéz eledel.
- 1 kis fej karfiol
- 2 sárgarépa
- 1 újhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl zabtejszín
- 1 kávéskanál kurkuma
- himalája só
- kis marék petrezselyemzöld
- bors, chili
- 1/2 evőkanál kókuszolaj
Köret:
- 1 bögre köles
- 1 gerezd fokhagyma
- kókuszolaj
- zöldségek grillezve (padlizsán, kápia paprika, cukkini)
- pác: vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, pirospaprika, olívaolaj
Elkészítése:
- A karfiolt szedjük rózsáira, a sárgarépát pedig vágjuk nagyobb darabokra.
- A kókuszolajon dinszteljük meg a karikára vágott újhagymát és reszeljük bele a fokhagymát is.
- Dobjuk rá a karfiolt és a sárgarépát, és pirítsuk együtt úgy 5 percig.
- Öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük.
- Kb. 10 perc elég, hogy puha legyen a zöldség, de még picit roppanós.
- Tegyük hozzá a zabtejszínt és az apróra vágott petrezselymet, majd rottyantsuk össze.
- A körethez a kölest jó alaposan mossuk át, majd tegyük egy száraz serpenyőbe. Folyamatos keverés mellett addig pirítsuk, amíg szépen különválnak a szemek egymástól.
- Reszeljük bele a fokhagymát is. Ekkor már adhatunk hozzá 1 evőkanál kókuszolajat.
- Pici pirítás után öntsük fel 2x mennyiségű vízzel. Sózzuk. Miután felfőtt, fedő alatt, lassú tűzön 12 perc alatt elkészül. Vedd le róla a fedőt, picit lazítsd fel villával és hagyd hűlni.
- A grillezett zöldségeket daraboljuk fel, majd reszeljük bele a hagymákat és fűszerezzük. Locsoljuk meg olajjal, és hagyjuk állni úgy fél órát.
- Tegyük egy zsírpapírral kibélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben, grill fokozaton úgy 10 perc alatt készítsük el. (220 fok, grill, légkeverés). Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen.
- A kölesre tegyük a karfiolos ragut, majd erre a grillezett zöldséget.