Müzlit már készítettem aszalóban, mely elkészítése legalább 12 órát vesz igénybe. Nos, ez egy jóval egyszerűbb recept, mivel ez sütőben süthető. Az 1.0 a verziószámra utal, mert biztos vagyok benne, hogy lesznek még próbálgatások, változtatások rajta. Nem mintha ezzel a verzióval gond lenne, nagyon finom lett, csak egy kicsit nehézkes a szeletelése. Jól le kell hűteni, valamint legközelebb vékonyabbat fogok készíteni. Ez majdcsak 2 cm-es lett, míg a bolti társai olyan 1 cm vastagságúak. Az eredeti recept 40 dkg mézet írt, én rögtön lecsökkentettem ezt a felére, de nekem még így is egy kicsit édes lett.
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg aprószemű zabpehely
- 10 dkg dió
- 10 dkg napraforgómag
- 5 dkg szezámmag
- 5 dkg tökmag
- 20 dkg méz
- 12 dkg bio vaj
- fahéj, vaníliapor
- narancsolaj
- tetejére: fél tábla 70%-os keserűcsoki felolvasztva, 3-4 csepp narancsolaj
Elkészítése:
- A száraz összetevőket keverjük össze egy tálba.
- Olvasszuk össze a mézet a vajjal, majd fakanállal jó alaposan keverjük a magokhoz.
- Egy sütőformába tegyünk egy zsírpapírt, majd jó alaposan nyomkodjuk bele a masszát. Nekem ez 2 cm vastagságúra sikeredett, de lehet ennél vékonyabb is.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd süssük meg a müzlit. Légkeverés nélkül, hogy 20 perc alatt pirulni kezd a teteje. Figyeljünk rá, hogy ne égjen meg!
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd még a hűtőbe is betehetjük, hogy jól összeálljon.
- Közben vízgőz felett olvasszuk fel a csokit, és cseppentsük bele a narancsolajat. Ezt kenjük a müzli tetejére.
- ismét tegyük be a hűtőbe, hogy a csoki jól rádermedjen.
- Szeleteljük fel kívánt méretre.
Igazi finom uzsonna nemcsak gyerekeknek.