2014. december 19., péntek

Kölyökpezsgő? Inkább NE! Készíts egészséges "pezsgőt" gyerekeidnek

Újabb bizonyítéka annak, hogy a gyártók hány "bőrt képesek lehúzni" a tudatlan emberekről. Megnézted valaha is, hogy mit tartalmaznak ezek a szénsavas italok? Nos, én igen. Ezek a kölyökpezsgők alapból szénsavas vizet, cukrot és egy csekély gyümölcslevet tartalmaznak. És mindezeket 300-500 ft-ért adják attól függően, hogy milyen kép díszeleg rajta. Egy pókemberes, vagy egy hamupipőkés bizony drágábban "van mérve".


Nézzük meg, hogy pontosan mit takarnak ezek a díszes üvegek (0,75 l):

Törley Kft. gyártósoráról kerültek ki ezek a kölyökpezsgők. Többféle ízben van, mint pl. szamóca, meggy, alma, barack, szőlő.

Összetevők: víz, szamócalé 12%, cukor, szén-dioxid, étkezési sav (citromsav), tartósítószer (kálium-szorbát), antioxidáns (aszkobinsav), aroma, színezék (E163)

Nézzük a Vitapress Kft. termékeit, melyek az egész palackot beborító zsugorfóliába csomagolt gyerekpezsgők. Ezek egyrészt Disney és Warner képek (Batman, Hercegnők, Micky egér, Csingiling), de vannak saját grafikával ellátott termékek is, mint pl. dínós, mikulás, zoo partis is.

Batman alkoholmentes üdítőital összetétele:

Összetevők: ásványvíz, eperlé (sűrítményből, 12% m/m), cukor, szén-dioxid, étkezési sav (citromsav), arónialé, természetes aroma, C-vitamin, tartósítószer (K-szorbát), C-vitamin tartalom: 20 mg/100 ml (a napi ajánlott bevitel, RDA 33%-a)

Hát, itt sem az alapanyag kerül mintegy 600 ft-ba, hanem a Disney licensz.

Találkozhatunk még a piacon a Tini gyerekpezsgőkkel is, melyeket a Szikravin Borászati Kft. gyártja. Ők gyártják a híres Piroska szörpöket is.

Ezek összetevője is sok "csemegét" tartalmaznak: Nézzük:

Összetevők: víz, Fuktóz-glükóz szirup, málnalé (10% V/V) (sűrítményből visszahígítva), szén-dioxid (min. 5 g/l), étkezési sav (citromsav), színező anyagok (szőlőhéj kivonat, bodza kivonat), aroma, tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát)


Ezek még valódi gyümölcslevet sem tartalmaznak, csupán sűrítményből vannak visszahígítva.

Nos, inkább ajánlok egy jóval olcsóbb, és egészségesebb verziót, hogy legyen mivel koccintani a gyerekeinkkel szilveszter éjjelén!

Egészséges kölyökpezsgő házilag:

Hozzávalók:
  • 1 liter szénsavas ásványvíz (oldott ásványi anyag tartalom 500 mg-nál ne legyen több)
  • 3-4 dl cukormentes málna szörp (pl. almával édesített)
Szerintetek kell még valami bele? Szerintem nem. Buborékos, gyümölcsös... és finom.

Egészségedre!