Gyerekkorom kedves emléke, amikor apukám a munkából hazajövet mindig hozott 1 csomag Duna kavicsot. Amikor elkészítettem ezeket a golyócskákat, a régi íz robbant be az emlékeimbe. Ropogós és édes.
Ugyanakkor a gyerekek növekedését célszerű támogatni olyan ételekkel, melyek biztosítják a megfelelő kálcium pótlást. Köztudott, hogy a szezámmag remek kalcium forrás, és még finom is. Így összekötöttem a kellemeset a hasznossal. Amennyiben olvasztott csokiba mártjuk, szaloncukor készülhet belőle.
- 10 dkg hántolatlan szezámmag (a felét daráljuk meg kávédarálón)
- 10 dkg aprószemű zabpehely
- 10 dkg mogyoró(vaj)
- 5 dkg durvára tört, pirított mogyoró
- 10 dkg datolyavaj (6-8 dkg datolya vízbe áztatva és turmixolva)
- 1 kávéskanál vaníliapor
- csipet himalája só
- A mogyoróvajat vagy a krémesre darált mogyorót alaposan keverjük el a zabpehellyel és a szezámmaggal.
- Hozzáadjuk a vaníliaport és a datolyavajat, legvégül a durvára tört mogyorót.
- Egy homogén tésztát gyúrunk belőle. Kis gombócokat formázunk. Így is finom, de megforgathatjuk cukrozatlan kakaóporba is.