2014. szeptember 13., szombat

Nyers, vegán töltött paradicsom szilvás csatnival

Tavaly már készítettem nyers csatnit, de így a töltött paradicsom mellé kifejezetten finom lett. Most még szilvaszezonban ajánlom kipróbálásra.



HOZZÁVALÓK:

Töltött paradicsom
  • 5 db nagy paradicsom
  • 20 dkg karfiol
  • 1/4 lilahagyma
  • 1 pici gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál pirított tökmag és napraforgómag vegyesen, kicsit megdarálva
  • metélőhagyma
  • zöldpetrezselyem
  • kevés citrom leve
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1/4 avokádó vagy 1 teáskanál olívaolaj

Szilvás csatni (ezt a mennyiséget én magam megettem)
  • 20 dkg érett szilva
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 igazi őszibarack (ne a nyáron leszedett, és azóta hűtőházban tartott)
  • 1-2 csipet őrölt kardamom
  • késhegynyi chili (ne sajnáld belőle)
  • késhegynyi fahéj
  • pici  csillagánizs

ELKÉSZÍTÉSE:
  1. A paradicsom tetején egy kis kalapot levágunk, és karalábévájóval kiszedjük a belsejét. A későbbiekben a kalapra még szükség lesz, a belsejét nyugodtan megehetjük.
  2. Elkészítjük a paradicsom töltelékét. Késes darálóval a karfiolt rizsszem nagyságúra daráljuk. Hozzáadjuk a durvára darált olajos magokat.
  3. Pici kockára vágjuk a hagymát, és hozzáreszeljük a fokhagymát.
  4. Amennyiben avokádóval készítjük, akkor azt gyúrjuk hozzá.
  5. A paradicsom kalapját pici kockára vágjuk, és hozzáadjuk a töltelékhez.

SZILVÁS CSATNI ELKÉSZÍTÉSE:
  1. Az aszalt szilvát áztassuk be, majd a friss szilvát és az őszibarackot késes darálóval aprítsuk össze, de csak annyira, hogy darabos maradjon. 
  2. Ezután botmixerezzük össze az aszalt szilvát, és keverjük el az előzőleg összeaprított barackos szilvával. 
  3. Fűszerezzük, és hagyjuk pár órát pihenni, hogy az ízek jól összeérjenek.


A csatni (chutney) dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általábanzöldségekből vagy gyümölcsökből készítik. Fűszeres étel, az alapja cukorból, hagymából és ecetből áll, ezentúl sót és fűszerek széles skáláját szokták alkalmazni elkészítésekor. Erősen fűszerezik, hidegen vagy melegen fogyasztják, a tisztán zöldségalapú csatnit a legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzátartozó alapanyagokat. (Wikipédia)