Egyre inkább törekszem arra, hogy gluténmentes és vegán ételeket készítsek. Végülis nincs gluténérzékenységünk, de jobb kerülni. Ugyanakkor egy gluténmentes ételekben a kötőanyag minden esetben tojás. Ebben meg ez a bibi, hogy így meg a napi tojásfogyasztás szökik az egekbe.
A gluténmentes sütikre jellemző a morzsálódás, nos, ezt is sikerült elkerülnöm. Ez a recept igazán ropogós, nem pereg szét a kézben, egyben marad. És nem utolsó sorban nagyon finom.
Lehet baracklekvárral, vagy avokádós csokikrémmel is tölteni, de a nagylányom kedvence a nutellával való töltés.
A konjak liszttel most ismerkedem, mely tulajdonsága, hogy nagyon jól sűrít és zselésít. A süti morzsálódása ellen is nagy segítségemre volt.
Hozzávalók:
- 10 dkg apró szemű zabpehely
- 10 dkg zabliszt
- 10 dkg teff vagy rizsliszt
- 10 dkg mogyoróliszt
- 10 dkg durvára tört, pirított mogyoró
- 10 dkg kókuszvirág cukor vagy méz
- csipet só
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál konjak liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál vanília
- 10 dkg kókuszzsír (vagy bio vaj)
- kevés növényi tej (pl. mandula, rizs)
Elkészítés:
- A száraz összetevőket kellőképpen elvegyítjük, majd hozzáadjuk a puha vajat.
- Annyi tejet adunk hozzá, hogy kellően összeálljon,
- Pihentessük a tésztát addig, míg a sütőt előmelegítjük úgy 170 fokra.
- Nyújtsuk ki minél vékonyabbra a tésztát (egy picit pereg a mogyoró és zabpehely darabok miatt), majd szaggassuk ki.
- Süssük ki 170 fokon kb. 15-20 percig.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, ezalatt szépen megkeményedik a keksz.