2014. június 12., csütörtök

Gluténmentes lepény zöldségekkel töltve

A méregtelenítés alatt (meg egyébként is) célszerű a glutén mennyiségét csökkenteni vagy akár el is hagyni. Sajnos a gluténmentes kenyereknek sohasem lesz olyan az íze és az állaga, mint a gluténes társainak (itt nem a boltihoz hasonlítom, hanem a házi készítésű kenyerekhez). 

Ez a lepény egy gluténmentes zsemle receptje alapján született, amely sülve nekem nem igazán jött be. Hirtelen "felindulásból" kitaláltam, hogy serpenyőben megsütöm, így lepény lett belőle. Az íze önmagában nem nagy szám, viszont sok zöldséggel töltve olyan, mintha "pitát" ennék. Zsófi lányom kedvence, imádja a sok zöldséget benne.


Akkor most jöjjön a recept (10 db lepény lesz belőle)
  • 10 dkg rizsliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg zabliszt
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál arany lenmag (őrölt)
  • 2 evőkanál apró szemű zabpehely
  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 2 evőkanál útifű maghéj
  • 1 teáskanál oliva olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • kb. 3 dl meleg víz
Elkészítése:
  1. Gyúrjunk belőle egy közepesen lágy masszát, majd hagyjuk állni egy kevés ideig (kb. 10 perc). Kis gombócokat formázzunk, majd lapítsuk ki.
  2. Egy serpenyőbe tegyünk egy kevéske kókuszolajat, majd tegyük bele a kilapított masszát.
  3. Villával nyomkodjuk szét egészen addig, amíg vékony lapot kapunk. Fordítsuk meg, és úgy is nyomkodjuk. Kb. 5 perc alatt megsül.

Ezt mi sok-sok zöldséggel töltjük meg: saláta, hagyma, paradicsom, paprika, uborka. Tegyünk bele mustárt és ketchupot. De el tudom képzelni egy jó fokhagymás avokádós krémmel is.