2013. december 4., szerda

Mandulatej készítése

Mióta nem iszunk tejet, más alternatívát kellett keresnem. Próbáltam rizsből, zabból, dióból készíteni házilag tejet, de a favorit a mandulatej lett. Kellemesen krémes, marcipán ízű. A gyerekek nagyon szeretik. Ezzel esszük a reggeli kásánkat, péksüteményekbe is ezt használom, de a tejbegríz(rizs) is ebből készül.


Így készítsd el a mandulatejet:

1.lépés: Áztass be 10 dkg nyers, barna héjú mandulát 10-12 órára (pl. éjszakára).
2.lépés: Öntsd le róla az áztatóvizet, és öblítsd le. Ha van kedved és időd, húzd le róla a héját.
3.lépés: Tedd a mandulát a turmixba, és önts rá kb. 2 pohár vizet. Adj hozzá 2-3 ek. mézet (kevesebb méz is elég, ha 1-2 stevia levéllel pótolod), 1-2 csipet sót, vaníliát. Turmixold össze alaposan, amíg krémes állagot nem kapsz.
4.lépés: Szűrd át (és jól nyomkodd ki) a kapott masszát egy szűrőn, vagy egy finom szövésű textilen. Még vizzel átmoshatod a pépet. Összesen annyi vizet tegyél hozzá, hogy kb. 1 liter mandulatejed legyen!
5.lépés: Fogyaszd egészséggel!

Ha méz nélkül készítjük el (vagy kókuszvirág cukorral, barna nádcukorral), akkor tovább eláll a hűtőben.  Egyébként akár datolyapéppel is édesíthetjük. Frissen a legfinomabb!

Egy kis utómunka: ha a megmaradt mandulapépet kiszárítod, majd ledarálod, kiváló mandulaliszted lesz. Ezt sokféle süteményhez felhasználhatod.