2013. október 25., péntek

Bárányhimlő S.O.S.

Hát, hozzánk is bekopogott ez a fránya betegség. Nórikám vasárnap már a fejét fájlalta, köhögöt és hányingere is volt. Hétfőn még csak 1-2 pötty volt rajta, akkor még nem gondoltam, hogy ez lesz belőle. Kedden reggel tele lett pöttyel. Nórikám rögtön diagnosztizálta a betegségét: "Biztos bárányhimlőm van, mert az oviban Máté is kiütéses volt, és az anyukája hazavitte". Jó lett volna ezt hamarabb tudni, egy kicsit "készülhettem" volna immunerősítéssel. Egyébként szinte az összes gyereken végigment(megy) ez a fertőző betegség a csoportban.

De mi is a bárányhimlő?
Felső légúti tünetekkel és jellegzetes kiütésekkel járó fertőző betegség. Lappangási ideje 14-21 nap. A bárányhimlő a tünetek kialakulása előtti néhány naptól egészen addig fertőz, míg a vízszerű folyadékkal telt hólyagok be nem pörkösödnek. A kiütések többnyire a törzsön vannak, de lehetnek a fejen, a hajas fejbőrön, a nyálkahártyákon (száj), végtagokon is. Hőemelkedéssel, fejfájással, rossz közérzettel kezdődhet.

Gyermekkorban megkapott bárányhimlő többnyire szövődmény nélkül lezajlik, felnőtt korban és nők esetében áldott állapotban sokkal veszélyesebb. Ezért talán "szerencsésebb" gyerekkorban átesni ezen a betegségen. A betegség ellen van védőoltás, bár több olyan ismerősöm is van, akiknek a gyereke bárányhimlős lett annak ellenére, hogy be lettek oltva. Sőt még súlyos övsömör is kialakult 2 védőoltás után!



Olvasd tovább ITT.