2014. december 22., hétfő

Nyugtató fürdősó nemcsak karácsonyra

Stresszesek a mindennapjaid? Jó lenne egy kis lazítás esténként? Nos, akkor készíts fürdősót magadnak, vagy párodnak, ismerősödnek. Amellett, hogy a gyógynövények és az illóolajok miatt jótékony hatása van, még a só áldásos hatásai is érvényesülnek. Amennyiben nincs semmilyen  egészségügyi problémád, akkor 1%-os sókoncentrátum javasolt a sófürdőhöz.


Hozzávalók (1 dl mennyiség lesz belőle):
Elkészítése:
  1. A sóra cseppentsük rá az olajakat, majd keverjük jól össze, és még adjuk hozzá a szódabikarbónát is.
  2. Rétegezve tegyük díszes, zárható üvegbe.

A sónak számos jótékony hatása van:
  • gyulladásban lévő bőrprobléma kezelése
  • ekcéma, pikkelysömör, köröm- illetve lábgomba, szemölcs
  • nőgyógyászati probléma, pl. hüvelygomba
  • allergia, szénanátha, asztma

Felhasználási javaslat ekcéma esetén:
A sófürdő során alkalmazott sókoncentráció a bőr állapotának függvénye. Nyílt sebeknél kezdjük 1%-os koncentrációjú sófürdővel. Azaz egy 100 literes fürdőkádba tegyünk kb. 1 kg kristálysót. 

Ha begyógyult a bőr, felemelhetjük a sókoncentrációt 5%-ig. A sófürdő nem csak a viszketést enyhíti, hanem megszünteti a bőr szárazságát is, valamint nyugtatólag hat a vegetatív idegrendszerre is. Akut megbetegedésnél vegyünk heti 2 sófürdőt. Ha a panaszok elmúltak elegendő havi 1-2 sófürdő.

Felhasználási javaslat pikkelysömör esetén:
Pikkelysömör esetén 3-8%-os sókoncentráció nyugodtan alkalmazható. Utána ne töröljük meg a bőrt, hanem hagyjuk levegőn megszáradni.

Az erősen megtámadott testrészeket, mint a fejbőr, hajtő, lábszár, könyök, térd kenjük be a tömény 26 %- os sóoldattal, vagy készítsünk rá pakolást.

Felhasználási javaslat bőrgyulladás, pattanás, herpesz esetén:
Készítsünk tömény, 26%-os sóoldatot, mellyel kenjük be az érintett felületet. Ez a 26%-os sóoldat nem más, mint egy telített oldat, amely során már több só nem tud feloldódni egy adott mennyiségű vízben. Itt bővebb információt olvashatsz a telített sóoldatról (sole).

Hüvelygomba esetén:
Kezdetben, szükség esetén naponta 2-3x irrigáljon 1,5-3%-os sóoldattal. Gyulladáscsökkentésre illetve viszketés ellen kenjük be a szeméremajkakat tömény sóoldattal.

Allergia, szénanátha
Kezdetben naponta többször is - igény szerint - öblítsük ki a szemünket és az orrunkat 1 %-os sóoldattal. Ezzel lemossuk az allergéneket a nyálkahártyáról, amelynek következtében megszűnik a duzzanat. 

Erős köhögési rohamoknál helyezzünk a nyelvre egy csipetnyi kristálysót. Hamarosan megszűnik a köhögési inger.