2017. július 22., szombat

Kedvenc salátaöntetem

A Életmódtáborban minden ebédre és vacsorára lehetőségünk volt salátákat, nyers zöldségeket enni, amelyre fincsi öntetet csorgathattunk. Igazán krémes, telt ízű, fűszeres volt. Többen kértétek, hogy ezt a receptet mindenképp kérjem el Anikótól, amelyet meg is tettem. :) Mostmár nem lehet kifogás, hogy ízetlen a saláta!

Az a zöldes szósz baloldalt a tányéron... nos, az a salátaöntet. :)

Hozzávalók:
  • 50 gr. mustár
  • 50 gr. balzsamecet
  • 1/4 teáskanál só
  • késhegynyi bors
  • 2 evőkanál szárított zöldfűszer (oregano, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű vegyesen)
  • 240 gr. olívaolaj

Elkészítése:
Anikó ezt a Thermomixel készítette el, de akinek nincs, az se essen kétségbe, elkészíthető anélkül is.

Az első lehetőség, amikor az olaj kivételével mindent összekeversz, majd folyamatos keverés (kézi habverővel) mellett belecsorgatod az olajat. Jó, ha van segítséged, mert akkor te tudod folyamatosan keverni, amíg a segítőd csorgatja az olajat.

Második lehetőség, amikor mindent egy közepes befőttesüvegbe teszel, és jó alaposan összerázod, amíg szinte kifehéredik az öntet (az ecet és az olaj emulgeál).

Hűtőben tartva sokáig eláll.