2017. január 23., hétfő

Húsmentes rakott káposzta

Ha tél, akkor savanyú káposzta. A legjobb frissen és nyersen enni, de így sütve is hasznos, hiszen kellő rostot tartalmaz, így az emésztést tuti rendben tartja. A káposzta helyett karfiollal is elkészítheted.



Hozzávalók (2-3 adag):
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 1/2 csésze parbolied rizs
  • 1/2 csésze köles
  • 1/2 üveg házi lecsó
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 6-8 szép nagy gomba
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • himalája só, frissen őrölt bors
  • tejföl
Elkészítése:
  1. A rizst 1 és 1/3 csésze vízben kissé megsózva főzd puhára (kb. 25 perc). 
  2. A kölest alaposan mosd át, száraz serpenyőben pirítsd szárazra. Önts rá 1 és 1/3 csésze vizet, sózd meg, és lefedve, lassú lángon 15 perc alatt főzd puhára.
  3. Amennyiben sós és nagyon savanyú a káposzta, kissé mosd át, majd vágd fel, hogy kisebbek legyenek a káposzta csíkok.
  4. A gombát tisztítsd meg, és vágd kockára.
  5. Az apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál kókuszolajon dinszteld meg, majd reszeld bele a fokhagymát is. Forgasd bele a gombát, és néhány percig süsd össze. Sózd, borsozd.
  6. Öntsd rá a lecsót, és mintegy 10 perc alatt főzd össze.
  7. A megfőtt kölest keverd a gombás lecsóhoz.
  8. Egy jénai tálat vagy egy kisebb tepsit kenj ki zsírral. Tedd bele a káposzta felét.
  9. Szórd bele a rizst, majd simítsd rá a köleses lecsót. Takard be a káposzta másik felével.
  10. A tetejét kend meg a tejföllel és tedd rá a maradék kókuszolajat.
  11. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd mintegy 30-40 percet.