2016. december 5., hétfő

Krumplis tészta újragondolva

Ki ne evett volna gyerekkorában - ha máshol nem, akkor az iskolai menzán - krumplis tésztát.  Igazán olcsó, laktató étel... bár egészségesnek nem mondanám. Bennem mélyen él az a gyermekkori emlék, amikor a nővérem elkészítette, nekem meg mosogatni kellett.... na jó, nem csak ez maradt meg bennem, hanem az is, hogy ez egy nehéz étel, sőt... nagyon is. De ennek ellenére nem kell a sufni mélyére rejteni a receptet, bátran készítsük el, kissé újragondolva, egészségesebben.



Hozzávalók:
  • 1 szép vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • nyáron: 1-1 paprika, paradicsom, télen 3-4 evőkanál lecsó
  • 3-4 db burgonya
  • 1/2 csésze főtt csicseriborsó vagy 1 kisebb padlizsán
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • fűszerek: 1 teáskanál pirospaprika, himalája só, bors, chili, petrezselyemlevél, pici őrölt kömény
  • 20 dkg gluténmentes tészta (pl. orsó vagy fusilli)
Elkészítése:
  1. A hagymát vágjuk fel pici darabokra, majd a kókuszolajon kezdjük el sütni. Picivel később reszeljük bele a fokhagymát. Ezután következik a lecsó és a kis kockára vágott padlizsán (ez utóbbi kimaradhat). Folyamatos keverés mellett süssük össze.
  2. Közben a krumplit hámozzuk és mossuk meg, majd hosszában vágjuk ketté. Ezután szeleteljük fel, mintegy 3-4 mm vastagra.
  3. Az összevágott krumplit tegyük a lecsós alapra, majd fűszerezzük.
  4. Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje.
  5. Amikor már félig puha a krumpli, főzzük hozzá a tésztát is. Vizet valószínűleg még pótolni kell, hiszen a tészta a főzés során fog felszívni valamennyit. Ekkor hozzáadhatjuk a főtt csicseriborsót is (elmaradhat).
  6. A legvégén szórjuk meg petrezselyem levéllel és tálalhatjuk is.