2016. november 10., csütörtök

Lencseleves csíráztatva

Szoktatok hüvelyeseket csíráztatni? Ma pl. lencselevest főztem, amelybe kicsírázott lencse került. Miért is jó ez? Emészthetőbb, hamarabb megfő, a keményítő egyszerű cukorrá, a fehérje aminosavvá és peptonná, a nyers zsír szabad zsírsavvá alakul. A barnalencse különösen könnyen kicsírázik. 1 éjszakai áztatás után leszűröm, beteszem a hűtőbe, és másnap ott is vannak a csírák. Persze csak akkor, ha nincs a lencse valamivel kezelve. De nekem eddig mindig kicsírázott.

Tápláló és teljes értékű leves készülhet belőle, mivel gabonával is társítottam.


Hozzávalók:
  • 1 csésze csíráztatott barna lencse
  • 1 sárgarépa
  • a répával megegyező mennyiségű batáta
  • 1 brokkoli törzse
  • 1 közepes burgonya (vagy csicsóka)
  • 2 marék köles (vagy hajdina)
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál házi paradicsomlé (nekem minden benne van, magja, héja is)
  • 1 szelet paprika (fagyasztottam le télire)
  • 2 babérlevél
  • 2 teáskanál kókuszolaj
  • őrölt kömény, himalája só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
  1. A hagymát vágjuk fel pici kockára és a kókuszolajon dinszteljük meg. Reszeljük bele a fokhagymát.
  2. Minden zöldséget (sárgarépa, batáta, brokkoli törzse, burgonya) vágjuk fel egyforma kockára.
  3. Forgassuk meg a hagymás zsírban, majd adjuk hozzá a csíráztatott lencsét. Szórjuk meg pirospaprikával és öntsünk rá vizet. Ekkor tegyük hozzá a paradicsomlevet, a paprikát és a fűszereket.
  4. Főzzük a zöldségeket roppanósra, majd adjuk hozzá az átmosott kölest. Kb, 12 perc múlva el is készült a levesünk.
BABAKONYHA TIPP: A lencsefélék 9-11 hónapos kortól adhatók, turmixoljuk össze még a családi fűszerezés előtt.