2016. szeptember 5., hétfő

Csillagtök fasírt

Csillagtök, azaz patisszon. Ismered? Többnyire csak rántva szokták elkészíteni, pedig több lehetőség van benne. Lehet tölteni, lecsóba is kerülhet, de készíthetünk belőle fasírtot is. Egy jó nagy adag salátával tökéles vacsora lesz belőle.


Hozzávalók:
  • 1 szép patisszon (csillagtök)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál zabliszt
  • 1 házi tojás
  • himalája só, bors, pirospaprika, chili, őrölt kömény
  • sütéshez: kókuszolaj
Sült répával és burgonyával, házi csemege uborkával.

Elkészítése:
  1. A patisszont hámozd meg, majd gyaluld le gyufaszál méretűre (a magos rész nem kell). Vigyázz az ujjadra. :)
  2. Kicsit sózd be, és hagyd állni úgy 5 percig.
  3. Nyomkodd ki belőle a levet, add hozzá az apró kockára vágott hagymát és reszeld bele a fokhagymát is.
  4. A tojással és a zabliszttel jól keverd el.
  5. Fűszerezd.
  6. Az előmelegített serpenyőbe tegyél egy kevéske kókuszolajat, majd kanálnyi mennyiségeket halmozz a masszából.
  7. Néhány perc alatt süsd meg mindkét oldalát.
Ha vegán változatot szeretnél, akkor a tojást nyugodtan hagyd ki (ettől egyébként lazább lesz az állaga), de egy kevéske szódabikarbóna jót fog tenni neki. A zablisztet előtte forrázd le, lefedve hagyd állni, és csak utána keverd hozzá a tököt.

Így néz ki a patisszon.