2016. július 29., péntek

Vegán töltött padlizsán

Tölteni bármilyen zöldséget lehet. Ilyenkor nyáron a cukkini és a padlizsán a sláger, de télen akár karalábéba is tölthetjük. Ebből a töltelékből nagyon finom melegszendvics krémet készítettem.


Hozzávalók:
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 kápia paprika (vagy piros paprika)
  • 2 padlizsán
  • 1 szép nagy paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom, rozmaring, chili
  • himalája só, bors
  • löttyintésnyi vörösbor
  • 1 csésze köles 
  • pác: olívaolaj, füstölt piropaprika, só, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
  1. A hagymát vékony szeletekre vágd fel. A kókuszolajon kezd el pirítani, majd reszeld bele a fokhagymát is.
  2. A paprikát is kisebb csíkokra szeleteld, majd add hozzá a hagymához. 
  3. A padlizsánt mosd meg, a szárát vágd le. 
  4. Hosszában vágd ketté, a belsejét kanállal vagy késsel ügyesen vágd ki úgy, hogy kis hajószerű legyen belőle.
  5. A kikapart padlizsánt és a paradicsomot is kisebb kockára szeleteld, majd hozzáadhatod a paprikás töltelékhez.
  6. Süsd össze, löttyints bele egy pici vörösbort.
  7. Fűszerezd a friss zöldfűszerekkel, sóval, borssal és a chilivel.
  8. Lefedve párold kb. 5-10 percig, majd fedő nélkül még süsd ugyanennyi ideig.
  9. A kölest alaposan mosd át, majd száraz serpenyőben pirítsd meg. Önts rá 2 csésze vizet, és sózd meg. Lefedve, mintegy 15 perc alatt főzd meg.
  10. Lazán forgasd össze a ragut a kölessel.
  11. A padlizsán hajókat locsold meg olívaolajjal, szórjál bele pici füstölt pirospaprikát és reszelj bele 1 gerezd fokhagymát. A kezeddel dörzsöld bele a padlizsánba.