2016. május 13., péntek

Vegán bolognai spagetti

Sokféle húsmentes bolognai spagetti kering a neten. Van, amelyikben tofu, gomba vagy éppen lencse van. A hüvelyeseket elég sokszor használom hús helyettesítésére, így most is erre esett a választásom. Nyugodtan kipróbálhatod barna lencsével is, de nekem most volt egy adag főtt csicseriborsó a hűtőben, amit már mindenképp fel kellett használnom valamihez. Jó választás volt. :)


Hozzávalók (2-3 adag):
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 ujjnyi szelet zeller
  • 1/2 padlizsán
  • 1 bögre főtt csicseriborsó (barna lencsével is jó)
  • 3 szép nagy paradicsom pépesítve (vagy 2-3 dl paradicsomszósz)
  • 2 evőkanál aprószemű zabpehely
  • himalája só, bors, füstölt pirospaprika, bazsalikom, oregano, chili
  • 1 csomag gluténmentes spagetti tészta

Elkészítése:
  1. A kókuszolajon kezdd el dinsztelni a hagymát és a reszelt fokhagymát.
  2. Ha van késes darálód, akkor a zöldségeket azzal könnyűszerrel morzsásra tudod varázsolni.
  3. Ezeket add a hagymához, és pirítsd össze pár perc alatt. Közben sózd meg.
  4. A főtt csicseriborsót is picit daráld meg, hogy ez is morzsás állagú legyen.
  5. Add hozzá a hagymás zöldségekhez. Öntsd mellé a paradicsompürét és legalább még 1 dl vizet.
  6. Fűszerezd. Kb. 20 perces főzésre van szükség.
  7. Ekkor add hozzá a zabpelyhet, ez jó zaftos állagot fog adni neki. Kb. 5-10 perc főzés, és készen is van.
  8. Bő, sós vízben főzzél ki kukorica spagettit, és tedd rá a bolognai szószt.