2016. május 5., csütörtök

Spárgás-zöldborsós rizottó

Itt a spárga szezon, együk, ameddig van. :) Imádom spárga roppanósságát, a rizottó krémességét... olyan jól kiegészítik egymást. Ha van egy kis gombád otthon, azt is tehetsz bele, meg egy kis zöldfűszeres kecskesajt is biztosan remekül megbolondítja.


Hozzávalók (1-2 adag):
  • 1 evőkanlál bio vaj 
  • 1 evőkanál olívaolaj 
  • 2 újhagyma 
  • 1 kisebb vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 20 dkg spárga 
  • 1 kisebb csésze zöldborsó 
  • 1 kisebb csésze rizottó rizs (pl. arborio) 
  • kb. 1 l. zöldségalaplé
  • 2-3 aszalt paradicsom
  • himalája só, bors 
  • 1 csokor snidling
Elkészítése:
  1. Először is a spárgát hajlítva törjük el. A zsenge része a hajtáscsúcs, ezt csak meg kell mosni. A másik felét viszont meg kell hámozni és felszeletelni.
  2. A vajat és az olívaolajat összeolvasztom, a felkarikázott újhagymát és a felkockázott vöröshagymát megfonnyasztom rajta. Belereszelem a fokhagymát is.
  3. Hozzáadom a megtisztított spárga felaprított szárát, a zöldborsót, a felkockázott aszalt paradicsomot és a rizst. Sózom, borsozom. 
  4. Apránként, levesmerővel adom hozzá a zöldség alaplevet, közben közepes lángon folyamatosan kevergetem. 
  5. Amint a rizs magába szívja, adok hozzá egy következő merőkanállal. 
  6. Kb. 15 perc elteltével hozzáadom a spárgacsúcsot is, és még további 10 percig, folyamatosan keverve és adagolva hozzá a zöldséglevest, főzöm. Kb. 25 perc alatt készre fő a rizs.
  7. Megszórom metélőhagymával, és tálalom.