2016. május 18., szerda

Pirított gnocchi spárgával vagy amivel szeretnéd :)

Ne félj tőle, nem mumus a gnocchi készítése. Elő a krumplival és a liszttel... bizony... csak ennyi kell hozzá.

Az első és a legfontosabb, hogy ne a vízben főzd meg a krumplit, hanem süsd meg héjastul, a sütőben. De ha mégsem szeretnéd a sütőt bekapcsolni, akkor vízben is megfőzheted, de hámozatlanul, egészben.


Hozzávalók a gnocchihoz:
  • 0,5 kg burgonya 
  • kb. 17dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és fehér tönkölyliszt keveréke
  • himalája só, úgy 1 teáskanál mennyiség
  • bors, kevéske szerecsendió
A pirításhoz, utómunkálatokhoz szükséges:
  • 1-1 evőkanál bio vaj és kókuszolaj
  • friss zsályalevél
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 marék spenót
  • zsenge sprága vagy brokkoli
  • díszítéshez: paradicsom

Elkészítése:
  1. A burgonyát héjastul süsd vagy főzd meg. 
  2. Ha sütőben sütötted, akkor néhány percre tekerd be konyharuhába, hogy felpuhuljon a külseje. Ha főzted, akkor egyszerűen tedd a vágódeszkára.
  3. Hámozd/pucold meg, majd krumplinyomóval törd át. 
  4. A szétterített krumplira szórd rá a liszt felét és fűszerezd.
  5. Az egészet lazán de gyors mozdulattal kezd összedolgozni. Fontos, hogy a burgonya ne legyen túlságosan forró, de ne is hűljön ki. Add hozzá a maradék lisztet is. Csak addig gyúrd, amíg nem áll össze.
  6. A kész tésztából vágj le egy darabot és lisztezett deszkán egy kis kukacot formázz belőle. Vágd fel kb. 2 centis darabokra, majd egy villa segítségével nyomd rá a bordázást.
  7. Közben tegyél fel vizet főni, amelybe dobj legalább 2 teáskanál sót.
  8. A megformázott gnocchikat addig főzd, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd onnan további 1 percig. 
  9. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a vaj-kókuszolaj keverékét, és ha már forró, tedd rá a kifőtt gnocchikat.
  10. Legalább 5 perces pirítás kell, amikor már látod, hogy kezd színe lenni. Ekkor mehet mellé egy kis friss zsályalevél, finomra vágott fokhagyma és a zsenge sprága. Még 2-3 perc, és a bébispenót is a gnocchit fogja díszíteni.
  11. Ekkor már csak fél percig pároljuk, épp csak addig, hogy a spenót összeessen.