2016. május 9., hétfő

Gyümölcsös kölespuding

Gyakran készítek a gyerekeimnek különböző desszerteket, amelyeket akár pudingnak is nevezhetünk. De ezek minden esetben valamilyen gabona alapúak, most éppen a kölesre esett a választásom. Szerencsére már megszokták ezeket az ízeket, állagokat... bár, nincs is más választásuk. :)

Az agar-agar igazán jó állagot adott neki, olyan zselés lett, mintha valóban pudingot ettek volna. De mi is ez a furcsa nevű alapanyag? Ez egy természetes növényi zselésítő, a zselatin vegán változata. Tengeri vörösalgából készül. Kerülhet lekvárokba, dzsemekbe, gyümölcskocsonyába vagy éppen növényi joghurtba. Gumicukor és tortazselé is készülhet belőle. Ha színezni szeretnénk a zselét, eleve színes gyümölcslével keverjük ki, vagy a víz egy részét helyettesítsük pl. cukormentes szörppel.

Hideg folyadékban kell feloldani, majd 2-3 percig forralni. Az agar-agar forrón híg, csak 40 fok körül sűrűsödik be. A zselésedési folyamat mindig megfordítható, bármikor felmelegíthető, újra szilárdítható. És most jöjjön a recept:


Hozzávalók (4 adag):
  • 15 dkg köles
  • 7 dl rizstej
  • 1 dl meggylé
  • 1/2 rúd vanília
  • csipet himalája só
  • 2 evőkanál méz vagy kókuszcukor/juharszirup
  • 2 evőkanál aga-agar
  • kedvenc gyümölcsünk (nekem most erdei gyümölcs volt a fagyasztóban)

Elkészítése:
  1. A kölest jó alaposan mossuk át bő vízben.
  2. Egy száraz serpenyőben pirítsuk addig, hogy megszáradjanak a szemek. Érezni fogjuk az illatot, ami kimegy belőle.
  3. Öntsük fel a tejjel, tegyük bele a kikapart vaníliát a rudat is, és a sót.
  4. Kb. 15 perc alatt kellően megpuhulnak a szemek.
  5. Egy kevés vízben oldjuk fel az agar-agart, majd keverjük a kásához. 1-2 rottyantás elég neki.
  6. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a mézet. Nekem éppen volt kioolvasztva meggy, így ennek a levét is beleöntöttem. 
  7. Tegyük formába, és hagyjuk megdermedni.
  8. Gyümölcszselével vagy friss gyümölcspürével kínáljuk.