Gyakran készítek a gyerekeimnek különböző desszerteket, amelyeket akár pudingnak is nevezhetünk. De ezek minden esetben valamilyen gabona alapúak, most éppen a kölesre esett a választásom. Szerencsére már megszokták ezeket az ízeket, állagokat... bár, nincs is más választásuk. :)
Az agar-agar igazán jó állagot adott neki, olyan zselés lett, mintha valóban pudingot ettek volna. De mi is ez a furcsa nevű alapanyag? Ez egy természetes növényi zselésítő, a zselatin vegán változata. Tengeri vörösalgából készül. Kerülhet lekvárokba, dzsemekbe, gyümölcskocsonyába vagy éppen növényi joghurtba. Gumicukor és tortazselé is készülhet belőle. Ha színezni szeretnénk a zselét, eleve színes gyümölcslével keverjük ki, vagy a víz egy részét helyettesítsük pl. cukormentes szörppel.
Hideg folyadékban kell feloldani, majd 2-3 percig forralni. Az agar-agar forrón híg, csak 40 fok körül sűrűsödik be. A zselésedési folyamat mindig megfordítható, bármikor felmelegíthető, újra szilárdítható. És most jöjjön a recept:
- 15 dkg köles
- 7 dl rizstej
- 1 dl meggylé
- 1/2 rúd vanília
- csipet himalája só
- 2 evőkanál méz vagy kókuszcukor/juharszirup
- 2 evőkanál aga-agar
- kedvenc gyümölcsünk (nekem most erdei gyümölcs volt a fagyasztóban)
Elkészítése:
- A kölest jó alaposan mossuk át bő vízben.
- Egy száraz serpenyőben pirítsuk addig, hogy megszáradjanak a szemek. Érezni fogjuk az illatot, ami kimegy belőle.
- Öntsük fel a tejjel, tegyük bele a kikapart vaníliát a rudat is, és a sót.
- Kb. 15 perc alatt kellően megpuhulnak a szemek.
- Egy kevés vízben oldjuk fel az agar-agart, majd keverjük a kásához. 1-2 rottyantás elég neki.
- Vegyük le a tűzről, tegyük bele a mézet. Nekem éppen volt kioolvasztva meggy, így ennek a levét is beleöntöttem.
- Tegyük formába, és hagyjuk megdermedni.
- Gyümölcszselével vagy friss gyümölcspürével kínáljuk.