2016. május 5., csütörtök

Gyógyító zöldségalaplé házilag ... leveskocka helyett

Sok receptben olvasható, hogy zöldség alaplevet használjunk az ételek készítése során. Persze ilyenkor egyszerű egy leveskockát vagy egy vegetát elővenni, de ezeknek számomra olyan műíze van. Nem is beszélve a sok adalékanyagokról és a sóról, ami benne van.

Persze készíthetünk házilag vegetát is, de már kifogytam belőle, így most gyorsabb volt alaplevet készítenem.

Az elkészített alaplevet műanyag edényben/tasakban kiporciózva lefagyaszthatod, így ha szükséged lesz rá, akkor lesz mihez nyúlnod. Krémlevesek, raguk, rizottók fontos hozzávalója, ezért szánjunk rá egy kis időt, és főzzünk egy nagyobb adagot egyszerre.


Hozzávalók:
  • 5 közepes méretű sárgarépa
  • 4 közepes burgonya
  • 2 közepes méretű fehérrépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 öklömnyi zeller
  • 1/2 kisebb fej karfiol
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 szép nagy paradicsom
  • friss zöldfűszer: petrezselyemlevél, lestyán
  • 3 liter víz
  • 2 teáskanál só
Elkészítése:
  1. A zöldségeknek a külsejét alaposan dörzsöld meg, darabold fel.
  2. Tegyél mindent egy lábasba, és öntsd  rá a vizet.
  3. Főzd nagyon lassú tűzön legalább 1 óráig, de ha több időd van, akkor akár 2-3 órát is főhet. (Minél tovább fő, annál erősebb lesz a leves.)
  4. Szűrd le, majd használd az igényednek megfelelően. Más ételekhez tehetjük, de kis levesbetéttel, önállóan is ehetjük.