Sok receptben olvasható, hogy zöldség alaplevet használjunk az ételek készítése során. Persze ilyenkor egyszerű egy leveskockát vagy egy vegetát elővenni, de ezeknek számomra olyan műíze van. Nem is beszélve a sok adalékanyagokról és a sóról, ami benne van.
Persze készíthetünk házilag vegetát is, de már kifogytam belőle, így most gyorsabb volt alaplevet készítenem.
Az elkészített alaplevet műanyag edényben/tasakban kiporciózva lefagyaszthatod, így ha szükséged lesz rá, akkor lesz mihez nyúlnod. Krémlevesek, raguk, rizottók fontos hozzávalója, ezért szánjunk rá egy kis időt, és főzzünk egy nagyobb adagot egyszerre.
- 5 közepes méretű sárgarépa
- 4 közepes burgonya
- 2 közepes méretű fehérrépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 öklömnyi zeller
- 1/2 kisebb fej karfiol
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 szép nagy paradicsom
- friss zöldfűszer: petrezselyemlevél, lestyán
- 3 liter víz
- 2 teáskanál só
- A zöldségeknek a külsejét alaposan dörzsöld meg, darabold fel.
- Tegyél mindent egy lábasba, és öntsd rá a vizet.
- Főzd nagyon lassú tűzön legalább 1 óráig, de ha több időd van, akkor akár 2-3 órát is főhet. (Minél tovább fő, annál erősebb lesz a leves.)
- Szűrd le, majd használd az igényednek megfelelően. Más ételekhez tehetjük, de kis levesbetéttel, önállóan is ehetjük.