Már van az oldalamon egy kakaós csiga recept, ami eredetileg az anyósom receptje volt. Bár kissé meg kellett reformálni, hogy tej- és tojásmentes legyen.
Ez a mostani recept egy kicsit vajasabb, és a különleges dagasztásnak köszönhetően igazán laza lett a tésztája annak ellenére, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült.
Ebből a tésztából nemcsak csigákat készíthetünk, hanem kockára vagy háromszögre szeletelve megtölthetjük lekvárral, vagy diós töltelékkel.
Ebből a tésztából nemcsak csigákat készíthetünk, hanem kockára vagy háromszögre szeletelve megtölthetjük lekvárral, vagy diós töltelékkel.
A dagasztás ötletét a "Hogyan süssünk kenyeret" című könyvből vettem. Érdemes megvenni, hamarosan írok erről egy könyvajánlót.
- 45 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg fehér tönkölyliszt
- 3-4 dkg élesztő
- 15 dkg bio vaj
- 10 dkg méz (ha nem szirup állagot teszel bele, pl. kókuszvirágcukor, akkor több folyadékot fog igényelni)
- 1 teáskanál himalája só
- 3 dl rizstej
Nutellás töltelék:
- Rapunzel "Szamba" mogyorókrém
- kókuszkrém
Kakaós töltelék:
- 4 teáskanál kakaópor
- 8 teáskanál kókuszvirágcukor
- 3 dkg puha, bio vaj
- kókuszkrém (amennyi kell, hogy kenhető legyen)
Elkészítése:
- A lisztet tegyük egy tálba, és csináljunk a közepére egy mélyedést.
- A tejet langyosítsuk meg.
- Morzsoljuk a liszt közepébe az élesztőt, adjunk hozzá 1 kávéskanál mézet, és öntsünk rá kb. 1 dl langyos tejet.
- Keverjük össze úgy, hogy a körülötte lévő lisztből is beledolgozunk, de csak annyit, hogy egy lágy massza legyen. Fedjük le, és hagyjuk 10 percig pihenni. Ezalatt az élesztő felfut.
- Keverjük össze a tésztát, de csak annyira, hogy összeálljon a tészta. Ismét 10 perc pihentetés, lefedve!
- A tészta széleit húzzuk felfelé, majd nyomjuk bele a közepébe. Fordítsunk picit a tálon, és ismételjük meg a mozdulatot. Tehát forgassuk teljesen körbe a tálat, és 8-10 mozdulattal felhúzzuk a tészta széleit a közepére. Ennyi a dagasztási folyamat.
- Lefedve, 10 percig pihentessük.
- Ismételjük meg a dagasztási folyamatot és a pihentetési fázist még kétszer.
- Még egy dagasztási folyamat, majd lefedve pihentessük 1 órát.
- Ezidő alatt a duplájára kelt. Ököllel megcsapkodva üssük ki belőle a levegőt.
- Osszuk a tésztát 3 részre. Nyújtsuk ki egy nagy téglalap alakúra. Kenjük meg a töltelékkel és tekerjük fel.
- Szeleteljük fel, és tegyük a tepsibe. Ismét pihentessük úgy 35-45 percet.
- Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Ha letelt az idő, tegyük be a sütőbe. Kb. 30 perc elteltével kenjük meg a tetejét langyos, vaníliás tejjel.
- Tegyük vissza a sütőbe úgy 5 percre. Ennyi! Jó étvágyat!