2016. április 18., hétfő

Csalános-medvehagymás főzelék héjában sült burgonyával

A népi gyógyászat kiemelkedően fontos gyógynövénye a csalán. Úgy veszem észre, hogy az elmúlt években a medvehagyma eléggé a háttérbe szorította, pedig ez is van olyan értékes, mint a macihagyma. :)

Nagyanyáink a mindennapi étkezéseikbe is beiktatták a csalánt, nemcsak teát készítettek belőle, hanem salátát, leveseket, mártásokat, főzelékeket is. 

Úgyhogy irány az erdő, mező... gyűjtsünk friss csalánt és főzzünk belőle egészséges ételeket.


Hozzávalók (1 adag)
  • 2 marék spenót
  • 1 marék csalán (friss hajtásvég 2-3 levéllel)
  • 1 marék medvehagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zabliszt
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • kb. 0,5 dl zabkrém
  • himalája só, bors, szerecsendió
  • 3 szép burgonya héjában sütve
  • tetejére fokhagymás olívaolaj
Elkészítése:
  1. A zöld leveleket mossuk meg és vágjuk fel.
  2. A felhevített kókuszolajra dobjuk ezeket a zöld leveleket (csalánt, spenótot és medvehagymát).
  3. Reszeljük bele a fokhagymát is.
  4. Addig kell sütni, amíg teljesen összeesnek a levelek.
  5. Ekkor szórjuk rá a zablisztet, és öntsünk rá egy kevéske vizet (kb. 0,5 dl) 
  6. Néhány perces főzés után botmixerezzük krémesre.
  7. Fűszerezzük, majd öntsük hozzá a zabkrémet.
  8. A héjában sült burgonyáról szedjük le a héját, és kockázzuk fel.
  9. A végén locsoljuk meg fokhagymás olívaolajjal. (elhagyható)