2016. március 10., csütörtök

Medvehagymás sárgaborsó krémleves

Újabb medvehagyma... hát igen, mit csináljak, ha itt a medvehagyma szezon. Úgyhogy készüljetek fel, hogy medvehagymát fogtok enni medvehagymával. :)

Nos, egyébként ebből a levesből elhagyható a medvehagyma, akkor csak fokhagymás lesz... úgy is finom. Úgyhogy szezonon kívül is készítsd el bátran, de így tavasszal ne hagyd ki belőle. 

Tudtátok, hogy a medvehagymát a fokhagyma erdei testvérének is nevezik? Nem is csoda, hiszen ugyanazokkal az áldásos és jótékony hatásokkal rendelkezik, mint a jól ismert fokhagyma.


Hozzávalók:
  • 20 dkg felesborsó (sárgaborsó)
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 ujjnyi zeller
  • himalája só, bors, kömény
  • késhegynyi füstölt pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma és/vagy kis csokor medvehagyma
  • tejszín ízlés szerint (elhagyható!)

Elkészítése:
  1. A sárgaborsót pár órára áztasd be.
  2. Cseréld le a vizet róla, és friss vízzel tedd fel főni. A főzés során képződő habot folyamatosan szedd le róla.
  3. Ha már nem habzik (5-10 perc), add hozzá az apróra vágott zöldségeket és a hagymákat.
  4. Fűszerezd, és lefedve főzd kb. 30-40 percig.
  5. Amikor már puha a borsó, botmixerezd össze, de csak módjával. Én legalábbis szeretem, ha picit darabos marad.
  6. Ellenőrizd a fűszerezést. Pici tejszínt löttyinthetsz bele, de anélkül is finom.