2016. március 21., hétfő

Karamellás húsvéti tojás

Vészesen közeledik húsvét, mindenképp szerettem volna a bolti csokitojásokat valamivel helyettesíteni, így születtek meg ezek a karamellás finomságok. Nincs benne semmi karamella, viszont az állaga olyan. Vagyis nem teljesen, mert nem ragad bele a fogunkba annyira... pont jó... és pont finom így. :)


Hozzávalók:
  • 35 dkg datolya
  • 5 dkg mandula
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg kesudió
  • 2 dkg kesudióvaj vagy mandulavaj
  • 1 kisebb banán
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor (elhagyható)
  • késhegynyi vaníliapor
  • jó nagy csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítése:
  • A datolyát vágjuk fel kis darabokra, hogy könnyen bírjon vele a konyhai robotgép.
  • Mindent tegyünk a gépbe, és jó alaposan dolgozzuk homogén állagúra.
  • Tegyük be a hűtőbe néhány órára.
  • Folpack között ki tudjuk nyújtani, majd szeletelhetjük, vagy formázhatunk belőle tojásokat.
  • Vonjuk be színes csokipapírba. (Nekem karácsonykor a rokonság gyűjtötte a szaloncukor papírokat, és egy kedves barátnőmtől is kaptam a napokban egy adagot.)