2016. január 12., kedd

Vegán babfasírt

Vacsorára szeretem az egyszerű fasírtokat, melyeket salátával vagy zöldségekkel kínálok. Most mustármagos répasalátát készítettem hozzá. 

Az összetevőket nézve a komplettálás elvének is megfelel, így teljes értékű fehérjét biztosít. Hamburgerbe is remekül megállja a helyét.


Hozzávalók:
  • 25 dkg főtt vörös bab
  • 10 dkg aprószemű zabpehely
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 szelet zeller
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • só bors, majoranna, zeller levél
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítése:
  1. A zabpelyhet öntsük le annyi vízzel, amennyi ellepi, hagyjuk megduzzadni a szemeket.
  2. A botmixer késes darálójával dolgozzuk morzsásra a hagymát és a fokhagymát, majd külön a sárgarépát és a zellert.
  3. Egy serpenyőbe hevítsük fel a kókuszolajat, majd tegyük bele a morzsásra darált hagymát (vagy pici kockára is vághatjuk), majd kicsit később a zöldségeket.
  4. Sózzuk, borsozzuk, pici vízzel kb. 5 perc alatt pároljuk puhára.
  5. A főtt babot pürésítsük, adjuk hozzá az áztatott zabpelyhet és a párolt zöldségeket.
  6. Keverjük össze, majd mehet hozzá a zsemlemorzsa és a fűszerek.
  7. Jól keverjük össze, majd vizes kézzel csináljunk lapos pogácsákat.
  8. Kevés kókuszolajon pár perc alatt süssük meg mindkét oldalát. Fogyasztás előtt hagyjuk hűlni.