2015. december 13., vasárnap

Pihe-puha mézeskalács

Igazán finom mézeskalács, mely fémdobozba tárolva hetekig eláll. De a karácsonyfára is akaszthatjuk. A díszítése a cukros máz helyett különböző olajos magok és aszalványok, valamint a puffasztott amaránt, amit a gyerekeim hópehelynek neveznek. :)


Hozzávalók: 
  • 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
  • 15 dkg fehér tönkölyliszt 
  • 1 evőkanál szódabikarbóna 
  • 10 dkg bio vaj 
  • 1,5 dl Cserpes tejszín 
  • 20 dkg méz
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (Sonnentor) 
  • 10-10 csepp narancs- és citromolaj 
  • 1 mokkáskanál vaníliapor 
  • Tetejére: magok, puffasztott amarant, aszalványok
Elkészítése: 
  1. A puha vajat a mézzel keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a mézeskalács fűszerkeveréket.
  2. Lazán forgassuk bele a felvert tejszínt.
  3. Adjuk hozzá a szódabikarbónás lisztet, jól dolgozzuk össze.
  4. Legalább 1 éjszakára tegyük a hűtőbe.
  5. Másnap vágjuk három felé (hogy ne puhuljon meg a tészta olyan hamar), majd belisztezett gyúródeszkán kezdjük el vékonyra kinyújtani. 
  6. Kedvenc kiszúróformánkat használva formázzuk, majd szórjuk meg/díszítsük olajos magokkal, puffasztott amaranttal, aszalványokkal. Egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába.
  7. Előmelegített sütőben, kb. 200Co-on 5-8 perc alatt süssük ki. (Amikor már színeződik az alja, akkor már jó). Hagyjuk a tepsiben kihűlni. 
  8. Karácsonyfára is felakaszthatjuk, ebben az esetben szívószállal csináljunk lyukat a mézeskalács tetejére.
Sütés után kemény lesz, fél nap elteltével visszapuhul. Én dobozban tartom, 2-3 hétig semmi baja nem lesz, ha addig el nem fogy :)