2015. december 6., vasárnap

Paradicsomos káposzta

Minek nevezzelek? Ezen töröm már egy ideje a fejem. Ugyanis ez nem édeskáposztából készült, húsmentes és nagyon finom egytálétel. Mindegy... végülis nem a neve számít, hanem az, hogy milyen finom. Azt viszont garantálom, még a húsimádóknak is ízleni fog. :)


Hozzávalók:
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 közepesnél nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg tisztított gomba
  • 15 dkg parbolied rizs (előgőzölt, barna rizs, a DM-ben kapható)
  • 15 dkg áztatott tarka bab/csicseriborsó
  • 6 dkg nagyszemű zabpehely
  • 1 teáskanál házi vegeta
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika
  • himalája só, bors, chili
  • 3 dl paradicsompüré
  • 3 marék házilag savanyított savanyú káposzta
  • tisztított víz
Elkészítése:
  1. A hagymát vágjuk fel apróra, és kókuszolajon dinszteljük meg. Reszeljük bele a fokhagymát is. 
  2. A zabpelyhet öntsük le forró vízzel (éppen csak ellepje), majd fedjük le és hagyjuk duzzadni.
  3. A gombát tisztítsuk meg, és daráljuk morzsásra. Dobjuk rá a hagymára. Pirítsuk úgy 5 percig, majd mehet hozzá a szintén morzsásra darált tarka bab is. 
  4. Adjuk hozzá a rizst, az áztatott zabpelyhet, és fűszerezzük. Jó magyaros ízvilága legyen.
  5. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Lefedve főzzük úgy 50 percig.
  6. Önstük hozzá a paradicsompürét, és még főzzük együtt 15-20 percig. Ekkor már figyeljünk rá, le ne égjen.
  7. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a savanyú káposztát. Jól keverjük össze. Ha szükséges, kevés vízzel tudsz az állagán alakítani.