2015. november 6., péntek

Aszaltszilvás-kókuszos keksz

Szeretek kísérletezni. Nagyon sok receptes oldalt böngészek, amelyek inspirálnak egy merőben más étel megszületésére. Most is így történt. Az eredeti recepthez képest csak a liszt, a zab és a vaj maradt, a többi a kamrám alapanyagából került ki. Mindenesetre a végeredmény nagyon finom lett. Nem túl ropogós, de annál fűszeresebb és finomabb keksz. Próbáljátok ki bátran. :)


Hozzávalók:

Száraz összetevő:
  • 10 dkg zabliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 dkg aprószemű zabpehely
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1/2 tábla min. 70%-os étcsoki
  • 1 jó nagy marék aszalt szilva kis kockára vágva
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál vaníliapor
  • 1/2 kávéskanál fahéj
  • csipet só
Nedves rész:
  • 6 dkg darált kókuszvirágcukor
  • 6 dkg méz vagy juharszirup
  • 16 dkg bio vaj vagy kókuszzsír
  • kókuszkrém (kb. 1 dl)

Elkészítése:
  1. A száraz összetevőket keverjük össze egy tálba.
  2. Az édesítőket keverjük ki a puha vajjal, majd fokozatosan keverjük hozzá a száraz összetevőket. Kezdetben lehet fakanállal, majd érdemes kézzel rásegíteni. Annyi kókuszkrémet adjunk hozzá, hogy kemény, de gyúrható tésztánk legyen.
  3. Tegyük be a hűtőbe úgy 1 órára.
  4. Gombócozzuk, majd villával lapítsuk ki.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük készre kb. 12-15 perc alatt.
  6. A tepsiben várjuk meg, hogy kihűljön, akkor megkeményedik.