2015. szeptember 23., szerda

Datolyás almatorta

Gyakran készítek nyers édességeket, ennek a tortának az elkészítése sem volt több 30 percnél. Persze érdemes a hűtőben pihentetni úgy 1-2 órát, utána szépen szeletelhető és fogyasztható is. Nem kell sütni, gluténmentes, cukormentes és vegán is. Szóval... szuper egészséges.


Hozzávalók:
Tészta:
  • 10 dkg áztatott/szárított dió
  • 10 dkg datolya
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 3 dkg darált arany lenmag
  • vaníliapor
  • fahéj
Alma töltelék:
  • 50 dkg alma
  • 5 dkg datolya
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • szegfűszeg
  • gyömbér
  • fahéj
  • vaníliapor
Bevonat:
  • 10 dkg datolya
  • 1/2 banán
  • 2 evőkanál olvasztott kakaóvaj
  • 1/2 mokkáskanál szegfűszeg
Elkészítése:
  1. A datolyát áztassuk be úgy 1-2 órára, de csak éppen annyi vízben, hogy ellepje. Érdemes előtte kisebb darabokra felvágni a datolyát.
  2. A tésztához a diót és a datolyát késes darálóval dolgozzuk homogénné. Gyúrjuk hozzá a többi hozzávalót is. 
  3. Egy 18 cm-es tortaformába jó alaposan nyomkodjuk bele a tésztát.
  4. Az almát mossuk meg (nem kell meghámozni), és magozzuk ki. Daraboljuk fel annyira, hogy még ne legyen pépes, kissé darabos maradjon. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Tegyük rá a tésztára.
  5. A harmadik réteghez mindent turmixoljunk össze, és mehet is az almás rétegre.
  6. Tegyük be a hűtőbe pár órára.