2015. augusztus 3., hétfő

Vegán paella

A paella egy jellegzetes spanyol étel, melyet legtöbbször hallal (vagy más hússal) készítenek. Egyszerű és tökéletes ebéd vagy vacsora. Eredetileg fedő nélkül készül egy nagy serpenyőben, de mivel én barnarizst használtam, így mindenképp fedővel készítettem. A sárga színét a sáfrány adja, de mivel ez a fűszer "aranyárban" van, ezért én sáfrányos szeklicét "magyar sáfrányt" használtam.

Hozzávalók:
  • 1 csésze barnarizs (én a DM új Bio termékcsaládját nagyon megkedveltem, a barnarizse pedig kifejezetten finom)
  • 1/2 csésze zöldborsó
  • 1/3 csésze csicseriborsó éjszakára beáztatva
  • 20 dkg gomba
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kápia paprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 marék spenót
  • 1 mindenmentes zöldségleveskocka vagy házi vegeta
  • 1/2 kávéskanál pirospaprika
  • 1/2 kávéskanál sáfrányos szeklice
  • himalája só, bors
Elkészítése:
  1. A kókuszolajon pirítsuk meg (kb. 3-5 perc) a megtisztított, és negyedekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele 1 fokhagymát is.
  2. Szedjük ki a serpenyőből, majd dobjuk bele az apró kockára vágott hagymát. Dinszteljük pár percig, majd reszeljük hozzá a fokhagymát is.
  3. A spenótot tépkedjük kis darabokra, a paprikákat és a paradicsomot vágjuk fel szintén kisebb darabokra. Az átmosott rizs is mehet hozzá.
  4. Pirítsuk együtt pár percig.
  5. Ezután  a beáztatott csicseriborsót adjuk hozzá, és öntsük fel 2,5 csésze vízzel.
  6. Fűszerezzük, fedjük le, és főzzük fél órát úgy, hogy nem keverjük meg.
  7. Ezután adjuk hozzá a zöldborsót és a pirított gombát.
  8. Főzzük további fél órát, csak az utolsó 10 percben kevergethetjük.