2015. június 25., csütörtök

Gyümölcsös-lekváros rakott rizs

Igazán tápláló gyümölcsös rizst készítettem, mely vegán, gluténmentes, és bélrendszeri betegségben szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. Sőt, még édesítőt sem tettem bele.


Hozzávalók:
  • 1 csésze barnarizs
  • 2 csésze növényi tej
  • 1 csésze víz
  • 1 marék mazsola
  • 1/2 kávéskanál vaníliapor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • csipet himalája só
  • 1 teáskanál kókuszolaj
Töltelék:
  • 3 nagy édeskés alma tökgyalun lereszelve
  • 1 kis üveg házi, cukrozatlan szilvalekvár
  • 4-5 őszibarack
  • 1 marék dió
Elkészítése:
  1. A jól átmosott rizst pirítsuk meg a kókuszolajon. 
  2. Öntsük fel a tejjel és a vízzel, szórjuk bele a mazsolát és fűszerezzük.
  3. Lefedve, lassú tűzön főzzük 1 óráig. Főzés közben NE kevergesd!
  4. Az almát mossuk meg, majd tökgyalun reszeljük le. Az őszibarackot hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
  5. Keverjük a rizshez az almát és a barack felét.
  6. Egy jénait zsírozzunk ki, és tegyük a gyümölcsös rizs 1/3-át bele.
  7. Erre jön a szilvalekvár fele, majd ismét a rizs és a szilvalekvár. A tetejére kerüljön a maradék rizs. Simítsuk le a tetejét és tegyük rá a megmaradt felkockázott barackot.
  8. Szórjuk rá a durvára tört diót.
  9. Előmelegített sütőben süssük úgy fél órát.
Nagyon finom, zaftos. Ha édesebbre szeretnénk, akkor csorgassuk meg a tetejét juharsziruppal. Melegen és hidegen is nagyon finom. Este elkészíthetjük, reggel csak sütni kell.