2015. április 7., kedd

Gyors rozscipó és vágott buci

Kenyeret sütni nem egy nehéz dolog. Főleg ezt, mert még dagasztani sem kell. Az előkészület úgy 5 perc, majd hagyjuk kelni minimum 1 órát. Utána még 10 perc, és már a sütőben is van a fincsi kenyér. Persze utána még várni kell legalább 1 órát, hogy kihűljön, ilyenkor érdemesebb kiflinek vagy bucinak formázni. Ezek hamarabb sülnek és hamarabb hűlnek.


Hozzávalók:
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 dkg BL80-as kenyérliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dl meleg víz
  • 5 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
  • 1 kávéskanál méz
  • 2 teáskanál meg egy kicsi himalája só
  • magok ízlés szerint: lenmag, szezámmag, napraforgómag, zabpehely (1-1 evőkanál)
Elkészítése:
  1. A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt és csorgassuk bele a mézet.
  2. Egy tálba mérjük ki a lisztet, és minden hozzávalót tegyünk bele.
  3. Fakanállal keverjünk rajta párat, hogy a víz felvegye a lisztet. Olyan jó sűrű, galuska állaga lesz. Tehát 1 percnél tovább ne foglalkozzunk vele.
  4. Takarjuk le, és tegyük meleg helyre úgy 1 órára.
  5. A nyújtódeszkát lisztezzük be, majd borítsuk bele a puha tésztát. Forgassuk meg egy kissé a lisztbe, hogy ne tapadjon a kezünkhöz. Nyújtsuk ki úgy 2 ujjnyi vastagra, és hajtogassunk rajta. Két oldal középre, majd a másik végét és egymásra. Majd nyújtsunk rajta, és ismét hajtogassunk.
  6. Ha kenyér lesz belőle, akkor csak a kézéllel formázzunk rajta egy kicsit, és tehetjük is a kizsírozott, kilisztezett edénybe.
  7. ha buci lesz belőle, akkor nyújtsunk rajta, és vágjuk fel 9 vagy 12 egyforma kockára.
  8. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  9. Kenjük meg a kenyér tetejétét vízzel és szórjuk meg a magokkal.
  10. Előmelegített sütőben 25 percig (a bucit) és 45 percig (a kenyeret) süssük meg. Én mindig teszek a sütőben egy pici edénybe vizet a pára miatt.