2015. április 26., vasárnap

Gluténmentes fűszeres keksz

Igazán ropogós keksz, nagyon finom és ízletes. Az első adag pillanatok alatt elfogyott, melybe csak rizslisztet tettem. Viszont számomra ropogós volt a rizsliszt, ezért a második sütés során azt vegyítettem egyéb gluténmentes liszttel. Így is, úgy is finom volt... a gyerekeknek ízlett.


Hozzávalók:
  • 20 dkg rizsliszt (lehet vegyesen 10 dkg rizsliszt, 5-5 dkg kukorica- és hajdinaliszt)
  • 6 dkg apróra tört dió
  • 1,5 kávéskanál konjakliszt
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál vaníliapor
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 8 dkg méz vagy juharszirup
  • 3-4 evőkanál kókuszkrém
  • csipet só
  • 4-5 csepp narancsolaj
  • tetejére darált dió
Elkészítése:
  1. A lisztet a dióval és a porokkal keverjük el.
  2. Morzsoljuk bele a puha (de nem olvadt) kókuszzsírt.
  3. Keverjük hozzá a mézet és annyi kókuszkrémet, hogy puha, de ne folyós massza legyen.
  4. Kis golyókat formázzunk és villával nyomjuk szét. Szórjuk meg a tetejét darált dióval.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 10-12 percig (a széle barnulni kezd).
  6. Hagyjuk kihűlni, jól megkeményedik, ropogós keksz lesz belőle.