2015. április 26., vasárnap

Gluténmentes fűszeres keksz

Igazán ropogós keksz, nagyon finom és ízletes. Az eredeti receptet itt találtam, egy picit módosítottam rajta. Az első adag pillanatok alatt elfogyott, melybe csak rizslisztet tettem. Viszont számomra ropogós volt a rizsliszt, ezért a második sütés során azt vegyítettem egyéb gluténmentes liszttel. Így is, úgy is finom volt... a gyerekeknek ízlett.


Hozzávalók:
  • 20 dkg rizsliszt (lehet vegyesen 10 dkg rizsliszt, 5-5 dkg kukorica- és hajdinaliszt)
  • 6 dkg apróra tört dió
  • 1,5 kávéskanál konjakliszt
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál vaníliapor
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 8 dkg méz vagy juharszirup
  • 3-4 evőkanál kókuszkrém
  • csipet só
  • 4-5 csepp narancsolaj
  • tetejére darált dió
Elkészítése:
  1. A lisztet a dióval és a porokkal keverjük el.
  2. Morzsoljuk bele a puha (de nem olvadt) kókuszzsírt.
  3. Keverjük hozzá a mézet és annyi kókuszkrémet, hogy puha, de ne folyós massza legyen.
  4. Kis golyókat formázzunk és villával nyomjuk szét. Szórjuk meg a tetejét darált dióval.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 10-12 percig (a széle barnulni kezd).
  6. Hagyjuk kihűlni, jól megkeményedik, ropogós keksz lesz belőle.