2015. február 25., szerda

Tökmagos-medvehagymás pogácsa

A gyerekek szeretik a pogácsát, gyakran kerül az uzsonnás dobozba. Többnyire sajtos, hajtogatott pogácsát készítek, most viszont újítottam. Tojás- és sajtmentes, nagyon finom pogácsa lett belőle.


Hozzávalók (16 db lett belőle)
  • 20 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 12,5 dkg bio vaj
  • 2 evőkanál főtt, tört burgonya
  • 1 dkg élesztő
  • pici méz
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1,5 mokkáskanál só
  • 3 dkg pirított, tört tökmag
  • 1 teáskanál szárított medvehagyma (tavasszal egy csokor friss)
  • 1 kis gerezd fokhagyma
Elkészítése:

A lisztet mérjük egy nagy edénybe, majd a közepére csináljunk egy kis mélyedést. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, és csorgassunk bele egy picike mézet. Öntsünk rá egy kis meleg vizet. Takarjuk le egy piros konyharuhával, és tegyük félre úgy öt percre.

Közben a tökmagot tegyük egy zacskóba, és húsgloffolóval törjük össze. Száraz serpenyőben egy picit pirítsuk meg.

Ha éppen szerencsénk van, akkor van kimaradva ebédről egy kis főtt krumpli, ha nincs, akkor bizony főzni kell. 

Vegyük elő ismét az élesztős lisztet, és morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a sót, az apróra vágott medvehagymát, és a fokhagymát.

Gyúrjuk bele a törtkrumplit is, és annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy könnyen gyúrható, masszív tésztát kapjunk. Ja, a tökmag is kerüljön bele.

Nyújtsuk ki, és ezután jön a hajtogatás, 3-szor. Alul-felül, majd két oldalt is hajtsuk fel. Tegyük félre, majd ismét...mint ahogy írtam, 3-szor.

Negyedikként úgy ujjnyira nyújtsunk ki, majd vágjuk fel kockára. Tegyük a tepsibe, és itt is hagyjuk pihenni úgy fél órát.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük meg úgy 30 perc alatt.

Jó étvágyat!