2015. január 8., csütörtök

Padlizsános csicseriborsó ragu fűszeres rizzsel

Újabb egyszerű ebédet készítettem. Csicseriborsót én előre beáztatom, majd beteszem a fagyasztóba. Így bármikor, "hirtelen felindulásból" is készíthetek csicseriborsót, hiszen nem kell várni egy éjszakát az áztatással. A fűszeres rizs más étel körete is lehet, vacsorára például párolt lilakáposztát ettem hozzá. Jó sok csípős fűszer van benne, így téli napokon kifejezetten jót tesz a melegítő hatása.


Hozzávalók (2 főre):
  • 20 dkg áztatott csicseriborsó
  • babérlevél
  • 1/2 padlizsán kis kockára vágva
  • fél üveg házi sűrű paradicsomlé
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zabliszt
  • 1/2 kávéskanál gyömbér
  • 1-2 késhegynyi chili
  • friss bazsalikomlevél
Fűszeres rizs:
  • 15 dkg barnarizs
  • 1 csésze apró kockára vágott sárgarépa
  • 1 nagyobb újhagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • gyömbér, chili
  • só, bors, kurkuma
  • kisebb kápia paprika
  • kókuszolaj
Elkészítése:
  1. Először is a csicseriborsót tegyük fel főni 1-2 babérlevéllel. Még NE tegyél bele sót. Mikor már majdnem megfőtt (úgy 40 perc), akkor teszek hozzá sót.
  2. A raguhoz pirítsuk meg a vékony karikára vágott hagymát, és reszeljük bele a fokhagymát is.
  3. Szórjuk bele a fűszereket, majd dobjuk rá a kockára vágott padlizsánt.
  4. Pirítsuk néhány percig, majd adjuk hozzá a csicseriborsót egy kevés főzővízzel, és öntsük rá a paradicsomlevet. Főzzük úgy 10 percig.
  5. Szórjuk bele a zablisztet, ettől kellemesen sűrű lesz a ragu.
  6. Főzzük össze, majd a végén adjuk hozzá a friss bazsalikomlevelet.

  1. A rizs elkészítéséhez először is megpirítjuk a hagymát, szintén hozzáreszeljük a fokhagymát is.
  2. Adjuk hozzá a fűszereket és az átmosott rizst.
  3. Pár percig pirítsuk össze.
  4. Öntsük fel dupla annyi vízzel (A rizst öntsük bele egy pohárba, ez lesz a mérce. Ehhez képest kell dupla annyi víz).
  5. Főzzük úgy 30 percig, majd dobjuk rá a répát. 
  6. Főzzük készre (még min. 30 perc).
  7. A végén keverjük hozzá az apró kockára vágott kápia paprikát.
  8. Főzés közben NE kevergesd a rizst!!
Valami zöld szín jól jött volna még a rizshez. Legközelebb fogok egy kis apróra vágott, nyers brokkolit beleszórni.