2015. január 7., szerda

Brokkolis-karfiolos vega "lasagne"

Egy nagyon finom ételt készítettem ma ebédre. Ez egy "hétköznapi" étel, de csak azért, mert a gyerekeim sajnos nem szeretik a brokkolit. Úgyhogy ilyen ételeket csak hétköznap készítek. De akár egy vasárnapi ebédként is megállja a helyét.

Alapvetően lasagne tésztával lett volna jó elkészíteni, viszont nem volt itthon gluténmentes fajta. Nem mintha gluténérzékeny lennék, de törekszem arra, hogy kevés glutént fogyasszunk. Ezért pennével készítettem.

Az elkészítése lehet, hogy egy kicsit bonyolultnak tűnik, de ha egyszerre készíted a három szószt, akkor 30 perc alatt összeállítható.


Hozzávalók (2-3 adag):
  • 10 dkg brokkoli
  • 10 dkg karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejszín (én Cserpes tejszínt szoktam venni)
  • kókuszolaj
  • 2 evőkanál zabliszt vagy rizsliszt
  • kb. 30-40 dkg paradicsom (püré)
  • friss bazsalikom, kakukkfű, szerecsendió
  • só, bors, chili
  • 25 dkg gluténmentes penne tészta (vagy lasagne)
  • opció: zöldfűszeres kecskesajt
Elkészítése:
  1. Ha van 3 kisebb edényed, egyszerre el tudod kezdeni a munkát. Először is a brokkolit és a karfiolt szedd rózsáira, és sós vízbe tedd fel főni kb. 5-8 percre (félkeményre).
  2. A másik edényben egy kevés kókuszolajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, és reszelj bele 3 gerezd fokhagymát.
  3. A megdinsztelődött hagymára szedd rá a megfőtt brokkolit és a karfiolt. A főzővízből merjél rá egy keveset, éppen csak annyit, hogy össze tudd törni. Reszelj bele egy kevéske szerecsendiót. Sózd meg és adjál hozzá chilit. Ne legyen nagyon híg, de sűrű se. A főzővízzel tudod az állagát javítani.
  4. A kiüresedett edénybe (amibe a brokkoli és a karfiol főtt, a főzővizet tedd félre) öntsd bele a paradicsompürét (nekem házilag eltett paradicsomlevem van, mely 100% paradicsom, jó sűrű). Reszelj bele 1-2 gerezd fokhagymát, és tedd fel lassú tűzre főni. Egy picit hagyjuk sűrűsödni. 5-10 perc után tegyük bele az apróra vágott friss bazsalikomot és a kakukkfüvet, és sózzuk meg.
  5. Közben vedd elő a harmadik edényedet is a besamell készítéséhez. Tegyél bele egy kevéske kókuszolajat, és szórd bele a lisztet. Tedd tűzre, kevergesd picit. Majd öntsd rá a tejszínt. Hagyjuk egy kicsit a tűzön, be fog egy kissé sűrűsödni. Ebbe is reszelj 1 fokhagymát. Egy kevés főzővizet önthetsz hozzá, olyan tejföl állaga legyen. Ebbe én tettem egy kevés zöldfűszeres kecskesajtot, de akár el is hagyható. A Sparban szoktam venni, kis rúdban kapható.
  6. Na, ha már itt tartassz, akkor elkészült a 3 szószod. 
  7. Vegyél elő egy jénai tálat (olyan 30x20 cm). Most jön a rétegezés. A besamell inkább csak csorgatva van, nem fedi teljes egészében az előtte lévő réteget.
    1. paradicsomszósz fele
    2. pennetészta fele
    3. besamell 1/3-a
    4. brokkolis karfiol
    5. besamell 1/3-a
    6. pennatészta másik fele
    7. paradicsomszósz másik fele
    8. besamell 1/3-a
  8. Fedd le, és tedd be a sütőbe. Süsd úgy 40 percig, 180 fokon.
Ennyi. Jó étvágyat!