2014. december 6., szombat

Narancsos marcipános szaloncukor

A szaloncukor igazi hungarikum. Boltban már nem szoktam vásárolni, magunknak készítem el ezeket a csemegéket. Csomagolhatjuk akár színes selyempapírba, de egyszerűen a fa alá is tehetjük. 3 finom szaloncukor receptet már olvashattok az oldalamon.


Hozzávalók: 
  • 20 dkg áztatott/héjazott/szárított mandula 
  • 20-30 szem sárgabarackmag (én összegyűjtöttem nyáron a sárgarbarack magját) vagy ½ kávéskanál sárgabarack magolaj
  • 3 evőkanál kókuszvirágcukor 
  • 1 evőkanál chiamag
  • 5-6 csepp narancsolaj 
  • 1 evőkanál kókuszolaj 
  • késhegynyi vaníliapor
  • Narancs frissen préselt leve 
  • Bevonat: nyers csokoládé
Elkészítése: 
  1. A mandulát száraz serpenyőben egy picit pirítsuk meg, majd daráljuk le. 
  2. Keverjük el az egyenként megdarált kókuszvirágcukorral és a chiamaggal, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot is.
  3. Annyi narancslevet öntsünk hozzá, hogy egy jó homogén masszát kapjunk. Tegyük be a hűtőbe minimum 1 órára. Ezalatt az őrölt chiamag kellően megduzzad, és felszívja a narancslevet. 
  4. Nedves kézzel hengereket formázunk, melyeket késsel darabolunk fel a kívánt méretre. Érdemes pár órára az aszalóba vagy a sütőbe tenni, de a radiátoron is tud egy kicsit száradni. 
  5. Mártsuk be nyers csokiba, majd tegyük be a hűtőbe.
Mivel friss narancslé van benne, ezért tároljuk hűtőben.