2014. december 19., péntek

Karácsonyi visszaszámlálás. 3+1 nyers leves

Pár nap, és itt a karácsony. Amennyiben még nem állt össze a fejedben a menü, akkor ezzel a sorozattal remélem segítségedre leszek. Előételnek egyszerű leveseket javaslok, melyeket ha még főzni is kell, akkor is elkészül fél óra alatt. Ha meg ezekből a nyers levesekből választassz, akkor meg tényleg röpke 10 perc alatt elkészül.

Én az egyszerűség híve vagyok. Sok esetben csak összeturmixolom a gyümölcsöket, adok hozzá egy kevés tisztított vizet, és kész is a finom gyümölcsös krémleves. “Téliesíthetjük” ezeket a nyers leveseket kellő melegítő fűszerekkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg) és enyhe melegítéssel. Valamint ilyenkor egy kevéske avokadó vagy kesudió is kerülhet bele.  Ahol a recept mézet ír, nyugodtan helyettesítsd juharsziruppal vagy datolyapasztával.

1. Karácsonyi aszaltszilva krémleves

Ezt a leves tavaly karácsonykor készítettem el, mindenkinek nagyon ízett. A fűszerekkel igazi karácsonyi hangulatot lehet varázsolni. Törekedjünk arra, hogy cukrozatlan és kén-dioxid mentes aszalt szilvát vásároljunk.



2. Téli mandarin krémleves valódi vaníliával

A mandarin egy közkedvelt téli(déli) gyümölcs. A hűtő hatását remekül ellensúlyozhatjuk egy kevéske fahéjjal. Mindenképp valódi vaníliát használjunk hozzá.

Hozzávalók:
  • 1 kg mandarin 
  • 3 banán 
  • 2 teáskanál vaníliapor 
  • 1 kávéskanál ceyloni fahéj 
  • szükség szerint méz vagy egy kevés datolyapaszta 
  • tisztított víz 
  • díszítés: aszalt banánkarikák 
Elkészítése:
  1. A mandarint meghámozzuk, a magjait kiszedjük. Kevés vízzel alaposan összeturmixoljuk az alapanyagokat. Amikor teljesen krémes, akkor ellenőrizzük az állagát.
  2. Ha szükséges, akkor adjunk hozzá még kevés vizet. Tálaláskor aszalt banánkarikákkal díszítjük.


4. Pirosgyümölcsös-kókuszos krémleves

A színeknek gyógyító ereje van. Nemcsak a szemnek, hanem a lélelknek is felemelő, sőt, az egészségünket is támogatja. Törekedjünk arra, hogy ételeink színesek legyenek. A piros bogyós gyümölcsök magas likopin és antocián tartalma jótékonyan hat a vizeletkiválasztó szervekre, a memória működésére és a szív működését is megfelelően támogatja. Úgyhogy színekre fel! Ehhez a leveshez most télen nyugodtan vásároljunk fagyasztott, cukrozatlan málnát, cseresznyét és meggyet. Vagy nézzünk szét a hűtőnkben.



4. Narancsos sütőtök krémleves

A sütőtök igazi téli csemege Sütve, főzve, nyersen… mindenhogy finom. Friss, ropogós, teli van élettel. Igazi béta-karotin bomba.

Hozzávalók:
  • 50 dkg narancs 
  • 30 dkg sütőtök 
  • 1 banán 
  • 2 evőkanál méz vagy kókuszvirágcukor 
  • 2 evőkanál citrom leve 
  • ½ avokádó 
  • 1 kávéskanál ceyloni fahéj 
  • kevés őrölt szegfűszeg 
  • csipet só 
  • tisztított víz 
  • díszítés: alma, hajdinacsíra 
Elkészítése:
  1. A sütőtököt kis kockára feldaraboljuk, a narancs levét kipréseljük. 
  2. Minden alapanyagot turmixba teszünk.
  3. Kis almakockákkal és friss hajdinacsírával díszítjük. 
  4. Ha szükséges, picit langyosíthatunk rajta, de a fahéj és a szegfűszeg melegítő hatása remekül érvényesül így is.