2014. december 21., vasárnap

Karácsonyi visszaszámlálás 3+1 főétel

Az előző részben a levesekről írtam, most pedig jöjjenek a főételek. A hagyományos karácsonyi főétel a halászlé, a rántott hal vagy éppen a töltött káposzta. Na, pont ezért ezeket nem fogom most ajánlani. Az általam javasolt ételek húst nem tartalmaznak. De ha a rokonod, ismerősöd húsevő, akkor ezeket köretként is felszolgálhatod.

Ami nagyon fontos, hogy a párolt lilakáposzta mindenképp kerüljön az asztalra, hiszen nagyon jót tesz a gyomornak, segíti az emésztést és kellő rostot is biztosít.



Egyébként egy jól összeállított köret akár főétel is lehet, nem kell megijedni, hogy éhesek maradunk. Egyébként nem tudom, hogy miért jó az, hogy degeszre esszük magunkat, utána meg mozdulni sem tudunk. Sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, ha egy könnyű, de tápláló vacsorát kínálunk. Az ünnepi hangulatot mindenképp a tálalás, a gyertyafény és az apró díszítések teszik különlegessé. Mert ha belegondolunk, mitől különleges egy töltöttkáposzta? Szerintem semmitől, hiszen ezt az év bármely napján fogyaszthatják az emberek.

1. Grillezett batáta párolt lilakáposztával és csicseriborsó fasírttal
Ebben a receptben a batáta nagyon jól illik a párolt lilakáposztához, és egy csicseriborós fasírttal még a fehérje kérdés is biztosítva van. Egy kicsit ünnepivé tehetjük a tálalást friss salátával.



2. Zöldséges gombaragu petrezselymes burgonyával
Ha szereted a gombát, akkor ez a te ételed lesz. Tegyük egy kicsit csípőssé fokhagymával, chilivel és a bors is jól illik hozzá.



3. Diólepény almás-tökös körettel
Itt szintén egy egyszerű, sütőben süthető köretet kínálok egy diólepénnyel.

Diólepény:
  • 20 dkg dió, paradió, szezámmag, napraforgómag vegyesen
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál chiamag és 1 evőkanál lenmag 0,5 dl vízbe áztatva
  • 2-3 dl házi paradicsomlé
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt
  • friss fűszernövények: petrezselyem, kakukkfű, zsálya
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors

Elkészítése:
  1. Egy kerámia piteformát kenjünk ki kókuszolajjal, és melegítsük elő a sütőt úgy 180 fokra.
  2. Az olajos magokat száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd ha kihűlt, daráljuk durvára.
  3. Adjuk hozzá a fűszereket, a zselésítő chia és lenmagot, valamint a többi hozzávalót is.
  4. Tegyük a sütőtálba, majd 40-50 perc alatt süssük készre.
  5. Szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni.


3+1 Marinált zöldségek magfasírttal

Ez egy nyers recept, mely akár önállóan, vagy egy főétel mellett is megállja a helyét. A marinált zöldségbe kedvenceink kerülhetnek. Ebben az esetben sárgarépa, retek, hagyma és lilakáposzta került. Picit besózzuk, majd egy vignette öntettel leöntjük. Ebbe kerül olívaolaj, citromlé, mustár, só, bors. Hagyjuk állni pár órán keresztül majd tegyük be az aszalóba, vagy sütőbe alacsony hőfokra. 1-2 óra alatt szépen összeérnek az ízek, de az alacsony hőfok miatt még nyers marad.

A magfasírt is roppant egyszerű.
  • 15 dkg beáztatott dió és paradió vegyesen
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 kápia paprika vagy kaliforniai paprika
  • 2-3 aszalt paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • friss zöldfűszer: petrezselyem, zeller
  • só, bors, chili



Mindent aprítsunk morzsásra, majd formázzunk belőlük kis fasírtokat. Érdemes a külsejét megszárítani (aszalóba vagy sütőbe), de a belseje puha és krémes marad.

Jó étvágyat!