2014. október 17., péntek

Grillezett batáta párolt lilakáposztával és csicseriborsó fasírttal

Szerencsére a gyerekek is szeretik a lilakáposztát, így ez gyakran kerül az asztalra. A batáta viszont nem nagyon kedvenc, így ezt csak hétköznap készítem el, amikor a gyerekek iskolában vannak. Szerencsére már több helyen is lehet batátát vásárolni, már a Lidl-ben is láttam. Én Ásotthalomról vásárolom, kedves kolleganőm szokott rendelni időnként. 


Hozzávalók:

Párolt lilakáposzta:
  • 1 fej lilakáposzta
  • himalája só
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál kókuszolaj
  • friss gyömbér vagy késhegynyi gyömbérpor
  • 2-3 csipet köménymag
  • 2-3 evőkanál balzsamecet
  • 1 alma
Grillezett batáta:
  • 2 közepes batáta
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • himalája só, olaszos fűszerkeverék
Fasírt:
  • 1 csésze áztatott csicseriborsó
  • 1 csésze kockára vágott sárgarépa
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 evőkanál darált chiamag
Elkészítése:
  1. A káposztát gyaluljuk le, majd sózzuk be.
  2. A kókuszolajat olvasszuk fel az edényben, majd szórjuk bele a köménymagot. Picit pirítsuk együtt.
  3. Adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt hagymát, pároljuk meg.
  4. Ezután alaposan nyomkodjuk ki a káposztát (mivel elég sok levet ereszt), és adjuk a hagymához.
  5. Öntsük rá a balzsamecetet, majd reszeljük bele a gyömbért (vagy szórjuk bele a gyömbérport)
  6. Öntsünk rá egy pici vizet, és fedjük le. Kb. fél óráig hagyjuk párolódni lassú tűzön.
  7. Reszeljük bele az almát (én nem szoktam meghámozni), és még süssük együtt 10-15 percet.
  1. A batátát hámozzuk meg, majd szeleteljük feé 2-3 mm vastagra.
  2. Sózzuk, reszeljük bele a fokhagymát, és löttyintsük rá az olívaolajat is.
  3. Szórjuk meg a fűszerkeverékkel.
  4. Kevés kókuszolajon süssük meg mindkét oldalát, 5-8 perc alatt elkészül.
  1. A fasírthoz a csicseriborsót be kell áztatni előző éjszaka.
  2. Tegyünk minden alapanyagot a konyhai robotgépbe, és daraboljuk morzsásra. Fűszerezzük.
  3. Adjuk hozzá az őrölt chiamagot, és egy kevés vizet. Hagyjuk, hogy egy picit megduzzadjanak a magok.
  4. Süssük ki kevés kókuszolajon. Hagyjuk kihűlni, szépen összeáll.